Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottstjuven kommer ofta tillbaka

/

Höst och vinter är också högsäsong för inbrottstjuvar. Extra utsatta är fritidshus som ofta står utan tillsyn vintertid. Något som en stugägare i Vike utanför Härnösand bittert fått erfara.

Annons

När ägaren kom till stugan för att titta till någon av mellandagarna under helgerna upptäckte han att det varit objudna gäster på besök. Låset till entrédörren var uppbrutet, inne i huset var lådor och skåp genomsökta. Tjuvarna har, enligt anmälan, inte stulit något inne i huset. Däremot har man tagit en röd robotgräsklippare av märket Husqvarna i förrådet samt en skruvdragare och fiskeutrustning till ett uppskattat värde av 14 000 kronor.

Ungefär 4 500 stugägare drabbas av inbrott varje år, enligt branschorganisationen Svensk Försäkring.

Fritidshuset står ofta tomt under långa perioder. Det gör att man får tänka till lite extra, till exempel när det gäller risken för vattenskador och inbrott. Under oktober, november och december anmäls flest inbrott till försäkringsbolagen. Mestadels är det guld, smycken och kontanter som är begärliga vid bostadsinbrott. I fritidshus stjäls det andra saker som fiskeutrustning, hemelektronik, vitvaror och alkohol.

Försäkringsbolaget Folksam har också upptäckt att det är dubbelt så vanligt att fritidshus som drabbats av inbrott drabbas igen, jämfört med villor som haft inbrott. Mer än var fjärde som haft tjuvar på besök i fritidshuset drabbas igen, enligt försäkringsbolaget.

Skydda stugan mot inbrott

  • Ett bra områdesskydd gör det svårare för tjuven att osedd komma in i ett fritidshusområde. Vägbom och inhägnad vid t ex bryggor är bra skyddsåtgärder, men kom ihåg att allemansrätten gäller.Man får inte sätta upp bommar och grindar var som helst.
  • Fördragna persienner och undanställda blommor skvallrar om att ingen är hemma. Likaså är det med fönsterluckor, dem hindrar insyn och gör inbrott svårare i fritidshuset, men kan självklart även indikera att du inte är där.
  • Göm aldrig nycklar i närheten av huset. Tjuven vet var han ska leta.
  • Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd så att tjuven inte kan använda dem för att krossa dina, eller grannens fönster.
  • Tänk på att låsa ditt fritidshus så som du låser din permanentbostad. Förvara inga värdeföremål i huset när ni inte är där. 

Källa: Stöldskyddsföreningen

Mer läsning

Annons