Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsstjärna sprang på björn

Annons
Idrottsstjärna sprang på björn

Madelein Svensson var ute på sin vanliga träningsrunda i trakterna av Forsmo. Helt plötsligt fick hon se en björn vid vägkanten och tvärstannade.

I alla år har Madeleine Svensson, som representerat Sverige i både VM- och OS-sammanhang, löptränat på samma sträcka. På grusvägarna vid Trolldalen utanför Forsmo. Trots att hon numera inte tävlar på elitnivå så tränar hon fortfarande varje dag och i tisdags, vid 17.30-tiden, stötte hon på björnen.

- Den satt i diket och mumsade på löv. Jag stannade och stod cirka 30 meter från björnen.

De flesta andra skulle kanske snabbt ha dragit sig bakåt. Men inte Madelein.

- Jag blev först bara trött och tänkte på att jag inte ville vända om och springa någon omväg hem.

Så småningom drog hon sig emellertid undan och tog en annan väg förbi björnen.

- När jag kom in på den andra vägen var jag cirka 150 - 200 meter från björnen och hade fortfarande ögonkontakt. Då reste den sig plötsligt upp och vädrade i luften. Sedan började den gå mot mig och då sprang jag iväg.

Något mer såg inte Madelein av björnen och när hon kom hem berättade hon om sitt möte. Några timmar senare åkte en släkting och Madeleins fyraåriga dotter ut med bilen till samma område. Och björnen visade sig vara kvar.

- Jag har hört från de som bor i Trolldalen att de också sett björn. Om det är samma björn eller om det rör sig om fler vet jag inte. Vad som är lite märkligt är att björnen var kvar så länge och att den befann sig så nära bebyggelse. Dessutom verkade den inte bli rädd, säger hon.

Rädd blev inte Madelein Svensson heller. Hon kommer att fortsätta sin träning på samma vägsträcka.

- Jag tycker om att springa på den där vägen, säger hon.

jörgen sundin

Mer läsning

Annons