Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I 50 år har Olle Lundgren

Annons
I 50 år har Olle Lundgrenklippt till Härnösandsborna

I ett halvt sekel har Olle Lundgren klippt håret på Härnösandsborna.

Men i påsk är det slutklippt.

- Ja, tiden den går fort. Speciellt de sista tio åren, säger han.

En stor profil är han och därför blir det ett stort tomrum hos den trogna kundkretsen när han tackar för sig och går i pension om några veckor.

15 år gammal började han sin lärlingsutbildning till frisör. Det blev fyra år hos Carl Larssons frisersalong på Köpmangatan.

På den tiden tog man sin examen i Sollefteå, det gjorde också Olle. Som nyutexaminerad frisör fick han jobb hos frisören Tage Carlström som hade sin salong i gamla Palladiumhuset (i dag ligger Cityhuset på samma tomt), ett klassiskt Härnösandshus som revs på 80-talet.

Vid sidan av jobbet ägnade Olle mycket tid i Härnösands frisksportarklubb. Han var duktig gymnast, steget under eliten. Det blev också ledaruppgifter och under flera år fungerade han som tränare.

Efter några år i yrket tog han ett break och hoppade på ett jobb som gymnastiklärare i Hassela, Hälsingland. Det blev ett år som han inte ångrar.

- Hela tiden hade jag som målsättning att skaffa en egen salong. När Ossian Holmberg skulle sluta så fick jag chans att köpa hans, berättar Olle.

Året var 1966 och Olle Lundgren var nu egen företagare. Lokalen i Wikmanska huset på Storgatan är fortfarande i stort sett den samma.

Det känns som om tiden stått stilla. Inredningen är minst 100 år gammal och kommer ursprungligen från en frisersalong på Kronholmen.

-Olle har en väl inarbetad kundkrets, den äldsta kunden har han klippt i 40 år!

- Vi har blivit väldigt goda vänner, liksom de flesta som kommer hit, fortsätter Olle.

Det är är en pigg och vital frisör som nu går i pension. Olle förklarar det med att han alltid sysslat med motion i olika former. Den fysiska ansträngningen lindrar krämpor i lederna.

Olle berättare att han inte har blivit rik på sin verksamhet, men rik på erfarenheter och vänner.

Och han skulle aldrig kunna tänka sig att välja något annat yrke om han fick möjligt att börja om.

-Några problem med fritiden blir det inte när han nu för gott lämnar sitt yrkesvärv. Sommarstugan i Smitingen och huset i Sundsvall tar sin beskärda tid. Och så naturligtvis fiske, Olles stora hobby.

- Och så ska jag resa en hel del, under åren har jag bara tagit ut två veckors semester under somrarna, säger Olle Lundgren som hoppas hitta en köpare av salongen.

- Hittar jag ingen köpare lär den hamn på Länsmuseet, slutar han.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.tofaktaruta

Namn: Olle Lundgren

Ålder: Fyllde 65 i augusti i fjol

Bor: Eget hus i Sundsvall

Familj: - Hustru och två barn som hon tog med sig när vi träffades.

Intressen: Fiske

Olle Lundgren har varit mån om at hålla sig i fysisk form. En förklaring till att han klarat hela 50 år som frisör utan krämpor. Men snart är det slutklippt. I påsk blir Olle pensionär.

Foto: Gunnar Stattin

Mer läsning

Annons