Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Högsta hyrorna finns i Härnösand

Annons
Hyresgästföreningen: Högsta

hyrorna finns i Härnösand

Härnösand har de högsta hyrorna i Ångermanland. Det visar statistik från Hyresgästföreningen.

Hyresjämförelserna avser medelhyran per månad för en 60 kvadratmeters lägenhet på två rum och kök under fjolåret. Över 800.000 lägenheter i hela landet ingår i underlaget.

Medelhyran för en lägenhet i aktuell storlek är i Härnösand 3 575 kronor, i Kramfors 3 462, i Sollefteå 3 444 och i Örnsköldsvik 3 429 kronor. De högsta hyrorna i länet har Timrå med en snitthyra på 3 910 kronor. Det är den hösta hyresnivån i hela mellersta Norrland.

På andra plats i länet hamnar Sundsvall med 3 869 kronor för genomsnittslägenheten. Högsta hyrorna i landet har Täby kommun med 4 784 kronor. Bjurholm är lägst med 2 745 kronor.

Statistikuppgifterna kommer från förra årets förhandlingar med privata och allmännyttiga hyresvärdar i hela landet

- Vi har en annan statistik som SABO ( Sveriges allmännyttiga bostadsföretag AB) tagit fram, säger AB Härnösandshus vd, Bertil Wiklund.

- Den visar hyresnivån i kronor per kvadratmeter för Härnösandshus bestånd på 2 429 lägenheter. Vi har en genomsnittshyra i kronor per kvadratmeter på 656 kronor. Det innebär en månadshyra på 3 280 kronor och månad för en jämförbar lägenhet på 60 kvadratmeter.

I denna statistik ligger AB Härnösandshus lägst i länet. Motsvarande siffra i Kramfors är 3 415 och i Sollefteå 3 670 kronor. Även i denna jämförelse hamnar Timrå högst med 3 920 kronor.

- I Härnösand kan vi glädjas åt ett litet trendbrott den senaste tiden, fortsätter Bertil Wiklund. Invånarantalet har börjat öka om än obetydligt.

Andra faktorer som påverkar hyrorna är räntorna. Riksbanken höjde nyligen reproräntan med 0,25 procent. Skulle räntan höjas med en till två procent slår det direkt på hyresnivåerna.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons