Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVB-hem kritiseras för brister

Höga kusten vård och omsorg AB som driver ett HVB-hem i Härnösand får kritik av socialstyrelsen för brister i vårddokumentationen efter att en vårdtagare avlidit på ett av hemmets utslussningsboenden.
Patienten vårdades på en enhet för beroendeproblematik

Annons

Anmälaren är en anhörig från Stockholmstrakten. Personen avled i februari 2012 och det visade sig att personalen inte sett till att personen

tagit sin medicin enligt ordination.

Personen placerades i en utslussningslägenhet i ett hus utan personal eller annan trygghet. Verksamheten skulle dessutom rapportera regelbundet till placerande kommun, Bromma stadsdelsförvaltning, vilket inte har skett. HVB-hemmet utredde inte heller händelsen i anslutning till det inträffade.

HVB-hemmet får nu kritik för att verksamheten inte dokumenterats bättre och för att de inte satte igång en utredning direkt när de fick kännedom om dödsfallet.

Bland annat ska vårdtagares placeringsbeslut ha förvarats hemma hos dåvarande vd:n. Socialstyrelsen menar att såväl föreståndaren som biträdande föreståndare för verksamheten brustit i sitt ansvar, vilket de nu kritiseras för.

Verksamhetschefen på Höga kusten vård och omsorg AB uppger i sitt yttrande bland annat att aktuell händelse inträffade innan Akida Omsorg AB förvärvade Höga Kusten och att det har varit svårigheter i sökandet efter uppgifter i ärendet.

När Akida Omsorg AB fick kännedom om ärendet valde man självas att göra en Lex Sarah utredning.

Verksamheten vid Höga kusten vård och omsorg AB ombildades under 2012 med annan ägare och enligt vad som framgår av inspektionen samt inhämtade yttranden bedrivs det nu ett systematiskt kvalitetsarbete med bland annat nya rutiner, riktlinjer och arbetssätt.

Mer läsning

Annons