Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund avlivas sedan han bitit supporter

Annons
Hund avlivas sedan han

bitit supporter

Sundsvallshunden som bet en Hammarbysupporter i benet måste avlivas.

Det fastslår länsrätten i en dom och går därmed på samma linje som polismyndigheten i Västernorrland och länsstyrelsen.

Hunden, en american staffordshire terrier, togs om hand efter en incident som utspelades i centrala Sundsvall den 27 oktober.

Den attackerade då en av männen i en grupp Hammarbyfans som besökte staden i samband med den allsvenska fotbollsmatchen i sista omgången mot GIF Sundsvall.

Hammarby vann allsvenskan. Men supportern har ytterligare ett påtagligt minne från säsongen 2001.

- Av utredningen i målet framgår att hunden när den varit kopplad bitit en person högt upp på vänstra lårets baksida så att ett 28 millimeter långt sår uppkommit.

- Oavsett hur händelseförloppet varit har hunden, enligt länsrättens mening, genom att angripa och skada en människa visat sig "bitsk", skriver länsrätten i domen.

Veterinär bedömer att hunden visar ett mycket stört beteende och inte är lämplig för omplacering någonstans. Enligt polisens instruktör och besiktningsman av hundar utgör den en stor risk bland folk.

Sammantaget är slutsatsen att hunden måste avlivas.

Hundens ägare uppger att det var Hammarbysupportrarna som hotade och gick till attack mot hans bror som sent på kvällen var ute och rastade hunden. När en av dem riktade en spark mot brodern försvarade hunden sin "husse" genom att nafsa angriparen i benet.

I andra hand tycker ägaren att det borde räcka med munkorg och att hunden är bunden eller inhägnad när den vistas utomhus.

Domen kan komma att överklagas till kammarrätten och ytterst till regeringsrätten.

Hunden vistas sedan omhändertagandet på pensionat vilket kostar dyra pengar för polisen.

klas leffler

Mer läsning

Annons