Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten sänker straffen

/

Sabir Nuur, 22, och Simon Yngvesson, 19, dömdes i tingsrätten till 13 respektive 9 års fängelse för medhjälp till mord på 65-årige Jarl Karlsson i Härnösand.
Nu sänker Hovrätten för nedre Norrland straffen med tre år vardera.
– Ett fall framåt. Ändå en besvikelse för min klient mot bakgrund av att han hade förhoppningar att bli helt friad, säger Simon Yngvessons advokat, Slobodan Jovicic,

Annons

19-årige Simon Yngvesson ville i första hand bli frikänd. I andra hand ville han att rätten skulle beakta hans ålder och att fängelsestraffet därför skulle sättas ned.

– Vi överväger att överklaga till Högsta domstolen, säger Slobodan Jovicic. Det finns juridiska frågor som berör medhjälp till mord och hans medverkan i gärningen som vi vill ha prövat i högre instans.

Siri Wiklund, syster till den mördade Jarl Karlsson, är besviken över att straffen sänktes.

– Vi hade hoppats på att få ett avslut. Nu kanske det blir ett nytt överklagande. Vi lever i en bubbla och det är först nu det ofattbara på allvar gått upp. Det har varit en mycket jobbig höst för alla anhöriga. Mordet mal på hela tiden, säger hon.

Vid hovrättsförhandlingarna som genomfördes i Härnösand för två veckor sedan yrkade åklagaren Staffan Blyberg att Sabir Nuur skulle dömas till lagens strängaste straff, livstid och att hans medkumpan Simon Yngvesson skulle dömas till 18 års fängelse på grund av hans låga ålder när brottet utfördes, han var då 18 år.

Yngvessons advokat Slobodan Jovicic ansåg att hans klient inte har deltagit i våldet mot Jarl Karlsson och att han därför skulle släppas på fri fot. Samma inställning hade Sabir Nuurs advokat Göran Telhammer.

19-åringen och 22-åringen har suttit häktade ända sedan dom greps strax efter mordet som ägde rum på öppen gata mitt i Härnösand en tidig aprilmorgon i år.

Männen dömdes i tingsrätten mot sitt nekande för medhjälp till mord, till 9 respektive 13 år fängelse. Domen överklagades från båda sidor.

Nu sänker hovrätten straffen med tre år för båda gärningsmännen. Tingsrättens beslut att utvisa Nuur efter avtjänat straff står fast. Det gör även Nuurs dom för tre fall av ringa narkotikabrott samt ett fall av skadegörelse.

Hovätten finner styrkt att både Sabir Nuur och Simon Yngvesson varit delaktiga i utförandet av mordet på Jarl Karlsson. Även om händelseförloppet inte i detalj har kunnat klarläggas står det ändå klart att de båda bidragit till knivhuggningen. Att det var den kniv som Simon Yngvesson bar under kvällen och natten som användes utgör bevis på att han på ett verksamt sätt bidragit i händelseförloppet.

Sabir Nuur har haft Jarl Karlssons blod på sina händer och kläder och varit den mest aktive av de båda, en omständighet som leder till slutsatsen att han har medverkat fysiskt i överfallet.

Även om det inte går att bevisa vem av dem som gjort vad anser hovrätten så mycket klarlagt att både Sabir Nuur och Simon Yngvesson har medverkat i mordet. Därför ska båda dömas för medhjälp till mord. När det gäller påföljden har hovrätten beaktat deras ungdom.

Båda männen ska stanna kvar till dess domen vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons