Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon når ut till en hel värld

/

Konstnär från Ångermanland når ut över hela världen – med affischer från Ikea.

Annons

Hon hänger i Sydney, Shanghai och New York. Hon säljer i konkurrens med Picasso och Matisse.Konstnären Margareta Sieradzki från Härnösand når ut världen runt – i form av affischer från Ikea.

– Helt fantastiskt! Jag kommunicerar verkligen. Jag hänger kanske hos en indianfamilj i Kanada, ja det kan vara överallt.

– Nu kommer jag ut till alla människor. Det känner jag mig otroligt stolt för, förklarar Margareta Sieradzki vid ett besök i gamla hemstaden Härnösand.

Att hon når ut brett är knappast någon överdrift. Ikea har mer än 300 varuhus i 26 länder på fyra kontinenter.

Två år efter första kontakten finns nu den första affischen till salu, Två till är på gång. Hon följer utvecklingen och konstaterar belåtet:

– I Australien säljer jag mycket och även i Kina och Japan. Huvudstäderna i Europa går också bra, liksom New York och Brooklyn.

– Och jag är ikean. Jag är en Ikeatjej och har alltid inrett mina hem med Ikeagrejer. Det här är en ära för mig.

Om hon blir multimiljonär är en annan sak.

– Inte än i alla fall. Säljer det mycket får jag mer förstås. Blir jag riktigt rik ska jag tala om det, lovar Margareta Sieradzki.

Under uppväxtåren i Härnösand började hon odla sitt stora dansintresse på klassiska Malmgrens dansskola. Danskarriären ville dock aldrig ta fart och för sitt levebröd blev hon sjuksköterska.

I dag bor hon i Malmö sedan femton år tillbaka och målar vid sidan av jobbet och företaget som företagssköterska.

Tavlorna och dansen har koppling till varandra.

– Dansen handlar om flow, mått, riktning, balans. Det är hela grejen för mig. Det går igen i bilderna, säger Margareta Sieradzki.

Ett konstnärligt påbrå finns på fädernet. Pappan tecknade i teknisttidningen Sigma och pappans bror tecknade Musse Pigg åt Walt Disney på 1930-talet.

Men en tydligare influens är Härnösandskonstnären Rune Hagberg.

– Jag träffade Rune som ung. Han lärde mig förstå penseldragets enkelhet och skönhet.

Mer läsning

Annons