Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj Larsen på strategisk post i rikspolitiken

/

Christina Höj Larsen från Härnösand tar plats i Vänsterpartiets styrelse.

– Roligt, verkligen roligt, kommenterar hon.

Någon från Västernorrland sitter därmed i styrelsen i sex av åtta riksdagspartier.

Annons

Ofta klagas på länet som en vit fläck på Sveriges politiska karta. Inga ledande politiker kommer härifrån och det var länge sedan Västernorrland kunde stoltsera med ett eget statsråd.

Elvy Söderström är det klassiska exemplet och typiska undantaget. Inte som minister men väl som tungt och aktat namn i Socialdemokraternas inre krets i partiets verkställande utskott.

Läs mer: Höj-Larsen (V) till partistyrelsen

Granskar vi riksdagspartierna finns faktiskt fler makthavare från länet med plats i partistyrelserna.

Riksdagsledamoten Lena Asplund, Sollefteå, sitter i Moderaternas styrelse och Johnny Skalin från Sundsvall har motsvarande plats i Sverigedemokraterna.

Mindre känt är kanske att även Göran Hådén från Härnösand sitter i Miljöpartiets nationella ledning.

Dessutom visar sig rutinerade Jan-Erik Ågren från Ramsele fortfarande tillhöra Kristdemokraternas partistyrelse, numera i rollen som ordförande i Kristdemokratiska seniorförbundet.

Han tycker styrelseposten är viktig.

– Oerhört viktig! Om man har bra argument har man möjlighet att påverka partiets politik i styrelsen. Då träffar du partiledningen regelbundet.

– Det är en oerhört tung post. Jag vet, jag har suttit i partistyrelsen i sammanlagt 20-25 år, först som KDU:are, sen för KD och nu för seniorerna, säger Jan-Erik Ågren, sedan i fjol skriven i Uppsala men med många trådar och band kvar till Ramsele.

Västernorrlands nyaste tillskott i partistyrelse är vänsterpartisten Christina Höj Larsen i Härnösand. Hon valdes in den gångna helgen som femte starkaste namn om man ser till antalet röster.

– Otroligt hedrande, jag blev väldigt glad och ärligt talad överraskad. Jag har ju inte varit med så länge ändå, kommenterar hon.

Om Christina Höj Larsen även blir en av sju i partiets verkställande utskott avgörs i februari. Och sen – minister i en rödgrön regering?

– Jag är inte ute efter någon ministerpost. Jag är ute efter att vi ska byta regering och byta politik, säger hon.

Ingen från länet sitter i Folkpartiets eller Centerpartiets styrelser.

Mer läsning

Annons