Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högklassigt i domkyrkan

/

Julevangeliet, diktläsning, körsång, solosång och ett juloratorium.

Fjärde advent i Härnösands domkyrka bjöd på ett späckat schema av högklassig musik av bland andra den franske tonsättaren Camille Saint-Saëns.

Annons

Gatorna i Härnösand är täckta av is och snön har sedan flera dagar bytts ut mot regn. Få vädertecken pekade på att vi står inför jul när Härnösands domkyrka under söndagen bjöd in till en fullspäckad julkonsert.

Konserten ringdes in med kyrkklockorna följt av att Härnösands domkyrkokör tog ton i sånger som Joy to the world, Det är en ros utsprungen, Till Betlehem mitt hjärta och Pueri concinite.

I den senare med hjälp av tenoren Jon Nilsson som närmast höjde taket med sin sång som inte lämnade någon i församlingen oberörd.

Jon Nilsson tillhör även Kungliga Operans kör där han är en av åtta första tenorer.

Lars G Fredriksson var kvällens dirigent som framförde konserten tillsammans med Härnösands Domkyrkokör, Domkyrkans kammarorkester, Ami Karlqvist på piano, Gundega Novotny på orgel samt fem solister.

Det var en minst sagt välstämd ensemble som under söndagskvällen framförde en julkonsert samt Camille Saint-Saëns juloratorium.

Ett oratorium är för den som inte vet ett större musikaliskt verk med solister, kör och orkester. Det skulle kunna liknas vid en opera, dock används till exempel ingen rekvisita under framförandet för att förstärka och förtydliga berättelsen visuellt utan det framförs mer som ett verk att endast lyssna till. I vissa fall finns även en berättare som hjälper till att föra berättelsen vidare.

Verket som spelades under söndagen var av den franske tonsättaren Camille Saint-Saëns som levde mellan 1835 och 1921.

Mer läsning

Annons