Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga hyror trots låga kostnader

/

Härnösand har högst hyror bland de tre Ådalskommunerna.

Detta trots att de fasta boendekostnaderna i Härnösand är lägst i hela Västernorrland.

Det visar en granskning som Tidningen Ångermanland har gjort.

Annons

Priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med 3,3 procent i Sverige det senaste året. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Exempelvis har Härnösands kommun lägst taxor bland länets sju kommuner.
Det visar den så kallade Nils Holgersson-undersökningen som tas fram varje år och där man jämför kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets samtliga 290 kommuner.
Billigast i länet att hyra en lägenhet är det i Kramfors. Där är kvadratmeterpriset lägst i Västernorrland, om man ser till de kommunala bostadsbolagen. Det betyder alltså att de låga taxorna i Härnösand inte påverkar hyrorna i samma utsträckning.
Ingvar Wiklund (S) är ordförande i Hemab och han vill gärna se att Härnösands taxor också får genomslag i hyressättningen.
– Nils Holgersson-gruppen pekar på att vår ambition med länets lägsta taxor gör att vi medverkar till en ökad köpkraft i Härnösand. Det innebär till exempel en besparing för en hyresgäst på cirka 270 kronor i månaden jämfört med Sollefteå, säger han.
Åke Sundqvist, vd för Krambo, ser framför allt två orsaker till att man kan hålla lägre kvadratmeterkostnader än de andra kommunerna.
– Dels beror det på att vi har låga administrationskostnader och dels för att vi håller nere kostnaderna för småreparationer. Vi försöker att vara så kostnadseffektiva som möjligt, säger han.
Men det kan finnas andra anledningar till att kvadratmeterpriset är högre i Härnösand.
– Vi i har en relativt hög skuldsättning vilket påverkar vårt resultat. Men det är klart att Hemabs avgifter också är en stor del av våra kostnader, säger Göran Albertsson, vd för Härnösandshus.
Conny Säker, ombudsman hos hyresrättsföreningen i Västernorrland, medger att vissa fastigheter kan ha renoverats, men inte i en sådan omfattning att det påverkar hur taxeringsvärdet ska beräknas.
– Små lägenheter får dyrare kvadratmeterpris eftersom i dessa lägenheter tar kök och badrum större plats i förhållande till den totala storleken på lägenheten. Det är inte lätt att göra korrekta jämförförelser.
Men avgifterna påverkar inte bara hyrorna. För en familj boende i villa motsvarar det i genomsnitt cirka 40–50 öre på skatten.
– Effekten på ett företag som till exempel Bio Norr blir cirka 1,4 miljoner lägre kostnader per år så länge företaget ligger i Härnösand. Totalt handlar det om 30 miljoner mer kvar i plånboken för boende och att driva företag i Härnösand, säger Ingvar Wiklund.

Fakta: Priser "Nils Holgersson fastigheten" i Västernorrland

KommunTotalhyra/kvadratmeter Drift/kvadratmeter 2013 Värdeår
(i driften ingår avfall, VA, El och fjärrvärme)

Härnösand 908,27302,11980

Sundsvall918,29 307,91974

Timrå981,16328,11980

Örnsköldsvik959,32 329,21970

Kramfors845,65340,11976

Sollefteå907,94350,91983

Nils Holgersson-gruppen består av representanter från HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO (där allmännyttan ingår) och Fastighetsägarna.

Statistiken visar att Örnsköldsvik och Sundsvall har både äldre hus och högre hyra än i Ådalen. Timrå har också högre kvadratmeterhyra, men samma värdeår som Härnösand.

Mer läsning

Annons