Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska Lungön nu på karta

/
  • Kartan över Lungön, som delvis bygger på gamla uppgifter, ska hängas upp i Rådhuset. Här syns från vänster Lars Högberg, Uno Gradin, Göran Norlander och kommunsekreterare Jeanette George.

Lungön har en spännande historia. Det vet journalisten Uno Gradin och arkitekten Lars Högberg.
Under fredagen överlämnade de en karta över Lungön till kommunfullmäktige ordförande Göran Norlander.

Annons

– Den är verkligen fin och kommer att sättas upp i Rådhuset, säger Norlander.

Den nu aktuella kartan är frukten av tre års idogt arbete.

Lars Högberg har dragit det tyngsta lasset genom att med hjälp av bland annat flygfoton, kartor och besök på ön som underlag på ett skickligt sätt ritat kartan.

Uno Gradin har arbetat med att tillsammans med Lars i många omgångar finslipat och utformat kartan till den nu färdiga produkten.

Kartan är delvis historisk. Omkring 1760 bestod Lungön av två öar. Det fanns då en förbindelse mellan Källan och Sundhamn. Genom landhöjningen har sundet försvunnit.

Lungön är den i storlek tredje största ön i Härnösands kommun. Endast Hemsön och Härnön är större. Åbordsön är ett fåtal hektar mindre.

På kartan finns många av de äldre namnen på fiskeplatser och landmärken från tidigare kartor. Namnen har kompletterats genom intervjuer med många Lungöbor.

– Lungön är historiskt en viktig fiskeplats. Under 1500-talet var Härnösand och öarna ett enda stort fiskeläge. Men de fungerade också som en fäbodplats under sommaren. Djuren fraktades dit med båtar, säger Lars Högberg som berättar att han har fått stor hjälp av Lennart von Post som äger fyren på ön.

 Den upplaga som har tryckts kommer att säljas till i första hand boende på ön och sommargäster. Det handlar inte om någon business, säger Uno Gradin som tillsammans med Lars Högberg gjorde en liknande dokumentation på östra Härnön för några år sedan.

Mer läsning

Annons