Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlafenomen i Ångermanland

/

I Härnösand och Sollefteå blev invånarna förbryllade.

Ett himlafenomen fick ångermanlänningarna att häpna.

Annons

Det var vid 21-tiden himlen lyste upp. Det gick snabbt, när det som beskrivs som en ljudlös raket svischade förbi på himlen.

Birgitta Arnqvist i Ramsås utanför Härnösand uppmärksammade att det rörde sig något på himlen, gick ut och såg då något raketliknade som åkte förbi på himlen.

– Jag frågade min man vad han lagt i fisksoppan, säger Birgitta och skrattar.

– Det gick snabbt, två - tre sekunder och såg ut som toppen på en patron. Efter sig hade den rök, och himlen lyste upp för en stund.

Röken ligger kvar på himlen på onsdagskvällen, en strimma som kunde ses även i centrala Härnösand.

– Det var som en tennisboll, kanske lite mindre. Det var en gul färg och röken låg kvar länge och långt efter det som lyste upp, i flera hundra meter, säger Maher Mazraa i Härnösand.

Maher tog också en bild på den efterföljande röken, som syns på bilden här ovan. Röken, alldeles nedanför månen kom från det som av Clas Svahn, ordförande på Ufo Sverige, beskriver som en rymdsten.

– Att röken ligger kvar tyder på att det är en rymdsten. Det händer cirka tio gånger om året att rymdstenar syns i Sverige, säger Svahn.

Boende i Sollefteå hörde också av sig till tidningen, då rymdstenen sannolikt kunde ses även där.

– En rymdsten kan synas från stora områden. De börjar brinna på 80 kilometers höjd, och kommer ner djupt innan de slocknar och går sönder, säger Svahn.

– Det var helt magiskt, säger Birgitta Arnqvist, i Ramsås.

Rymdstenen sågs även i Björna, på onsdagskvällen.

Mer läsning

Annons