Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilde satte stormrekord i tysthet

I skuggan av orkanen Haiyans härjningar på Filippinerna satte den mindre släktingen Hilde vindrekord i Lapplandsfjällen.

Annons

Det nya rekordet kom på kvällen 16 november när det blåste 47 meter per sekund i medelvind vid stationen Stekenjokk på lite drygt 1 000 meters höjd i sydligaste Lapplandsfjällen. 3 meter per sekund mer än det tidigare rekordet från 2005 som också uppmättes i Stekenjokk.

Det är visserligen långt i från den uppskattade medelvinden 87 meter per sekund när Haiyan härjade som värst, men fullt tillräckligt för att orsaka stora skador.

– Det är nog den storm som orsakat störst skogsskador i det här området och det finns ingen här som kan erinra sig någon värre storm, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Det preliminära bedömningarna pekar dock på att de totala skadorna inte är värre än efter orkanen Dagmar som drog över mellersta Sverige under annandag jul 2011 och som fällde 4,5 miljoner kubikmeter skog. Förklaringen är helt enkelt att Hilde var en "smalare" storm som täckte ett omkring 20 mil brett band från jämtländska Hammerdal och norrut.

Inventeringen av skadorna efter Hilde beräknas vara klara i mitten av nästa vecka.

Mer läsning

Annons