Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Åberg klarade körkortet trots sitt besvärliga handikapp

Annons
Henrik Åberg klarade körkortet trots sitt besvärliga handikapp

Livet leker för Henrik "Elvis" Åberg. På lördag syns han i TV, i Bingo-Lotto.

Med nytaget körkort tar han ny sats i karriären.

- Körkort innebär en stor frihet, men samtidigt ett stort ansvar, säger han stolt.

Med tanke på att Henrik har stora läs - och skrivsvårigheter så förstår man att han känner sig extra upprymd och glad.

- Jag försökte ta körkort när jag var 18 år, men mina negativa erfarenheter från skolan var så djupa att det inte gick, minns han.

Under hela skoltiden var det ingen som tog tag i Henriks osynliga handikapp - dyslexi - som innebär svårigheter i att läsa och skriva.

När Henriks skolkamrater läst klart hade han knappt hunnit med början av texten. Han var väl medveten om sitt problem som han på alla vis försökte dölja. På så viss kunde han hanka sig fram i grundskolan med dåliga betyg.

Men intresset för musik kompenserade en del av den tråkiga skoltiden. Han började spela gitarr och härma andra artister.

Han upptäckte att när han sjöng så gick det bättre att läsa.

- Det blev mycket lättare att plugga in texterna, säger han.

Sången blev ett knep att hitta genvägar i läsningen.

- Det finns artister som stammar. När de sjunger försvinner det och jag tror att det finns likheter med mig, säger Henrik.

Numera har han lärt sig att leva med sitt livslånga handikapp. När han skriver små lappar till omgivningen blir det ofta fel. Alltid blir altid och film blir fim. Men omgivningen har lärt sig att förstå.

- Det är bättre att vara ärlig och fråga hur det stavas. I dag har omgivningen större förståelse jämfört med min skoltid på 80-talet, säger Henrik.

Den riktige Elvis förknippades med bilar och många har ställt frågan varför inte Henrik skaffat sig körkort. Han har hemlighållit den riktig förklaringen men bestämde sig att berätta sanningen efter det lyckade körkortsprovet i onsdags.

Henrik har dåliga erfarenheter av körskolor men hittade till slut en körskola i Bollnäs som tillämpar en pedagogik som lämpar sig för dyslektiker. Ägaren har stor förståelse för Henriks problem eftersom han har en dotter med liknande handikapp.

Det blev en tio dars intensivutbildning i teori. Henrik fick en nyckel till körskolan och kunde också plugga på kvällarna.

- Jag är väldigt beroende av att det är tyst omkring mig. säger Henrik.

Med hjälp av talstöd och med dispens på teoriprovets tid var det dags för slutprovet innan julhelgerna. Det var klart redan efter 45 minuter. Godkänt!

Sedan var det dags för uppkörningen i onsdags. Henrik som tränat en hel del klarade också det utan problem i sitt första försök.

Hemresan från Bollnäs gick med tåg eftersom Henrik inte hunnit skaffa sig någon bil. Han säger att han ska köpa en miljövänlig och praktisk.

- Drömmen är en amerikansk herrgårdsvagn, jag gillar fjädringskomforten.

Det har varit tyst en längre tid om Henrik, utåt i medierna. Men i själva verket har det varit full fart hela tiden ända sedan genombrottet i "Sikta mot stjärnorna" 1995, en tävling som han vann med elvislåten "Blue Hawaii".

Två skivor har det blivit, den första såldes i guld, cirka 60 000 exemplar. Den andra sålde inte lika bra.

Nu jobbar han med material till en tredje skiva. Han har kontakter med Lasse Holm och andra låtskrivare.

- Det är viktigt att låtarna känns riktiga, säger han.

Fortfarande droppar det in royalty från svensktoppsuccén "Du är för alltid en del utav mig". Han jobbar ihop med Sundsvallsbandet Martinez, gör en krogshow tillsammans med några deltagare i programmet "Sikta mot stjärnorna", senast på casinot i Sundsvall.

- Det blir inga fler elviscover på skiva, men Elvis lever kvar som enstaka nummer i mina krogshower, slutar Henrik, som bor kvar i Härnösand tillsammans med sin flickvän. Han försöker läsa pocketböcker när han är ensam på hotellrummet, en bok tar några månader.

Nu blir det lättare att jobba, med det nya körkortet.

- Jag kommer att synas mer på vägarna nu när jag börjat övningsköra på allvar, säger han ödmjukt.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

FAKTA

Dyslexi kan bero på skador i den vita substansen i hjärnan. Alltså i de områden som är förknippade med läsinlärning. Avvikelsen kan också förklara varför personer med dyslexi ofta har svårt att tolka snabba ljudförändringar och snabba visuella rörelser.

En person med dyslexi har svårt med automatiseringen i läsningen. Och just automatiseringen och snabbheten i kommunikationen mellan hjärnområden påverkas av den del av hjärnsubstansen där förändringarna uppträder.

Trots de biologiska orsakerna kan dock dyslexi förebyggas med träning. Framförallt med träning av barnens fonologiska medvetenhet. Lekar, rimramsor, läsa högt och överhuvudtaget ett fokus på kommunikation med barnet är effektiva.

Pojkar är kraftigt överrepresenterade bland personer med dyslexi

I USA där man med träningsinsatser i skolan lyckats få ner antalet barn med dyslexi från 9 procent till 1, 5 procent.

Mer läsning

Annons