Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemabs nya förslag till vattentaxa

Annons
Hemabs nya förslag till vattentaxa

Hemab, Härnösands Energi och Miljö AB, har nu ändrat sig när det gäller vattentaxan.

Det står klart efter det extra styrelsemöte som hölls i går eftermiddag.

- En enig styrelse har beslutat om en 50-50-lösning, säger ordförande Göran Norlander (s).

Det här betyder att vattenavgiften för en medelstor fastighet höjs med i storleksordningen 400-500 kronor om året. Höjningen kommer att slå fullt ut först nästa år.

I klartext betyder det att 50 procent av avgiften tas ut på den fasta avgiften, och 50 procent på den rörliga delen - det vatten som abonnenterna kommer att använda.

Beslutet kommer att bli definitivt på tisdag i nästa vecka när det - om inget oförutsett inträffar - klubbas i kommunstyrelsen.

Det tidigare förslaget om en rörlig del på 70 procent och en fast på 30 procent fick alltså inget gehör. En anledning är de massiva protesterna från kommunmedborgarna.

Enligt Göran Norlander finns det en anledning till.

- Ett av skälen är att fastighetsägare, när de höjde hyror och så vidare vid årsskiftet, inte budgeterat för den här taxehöjningen. Därför kommer det att bli en avsevärt lägre höjning i år.

Det betyder att Hemab väljer att höja vattentaxan i två steg.

- Det blir en liten höjning från den 1 april i år, och den andra höjningen träder i kraft från och med 1 januari 2003, förtydligar Göran Norlander.

Hur blir det då med de tidigare aviserade lägenhetsavgifterna?

Hemabs vd, Sigge Tjärnlund:

- Den delen har inte tagits bort. När vi lägger en ny va-taxa så använder vi samma bas som den övriga va-marknaden. Härnösand är faktiskt den enda kommunen i länet som inte använder sig av lägenhetsavgifter.

- När man gör en taxeändring så finns det alltid vinnare och förlorare. Här har vi valt att lägga en taxa så att så många som möjligt ska bli nöjda, säger Sigge Tjärnlund.

Enligt Tjärnlund så har vattentaxan höjts ett antal gånger under 1990-talet utan några nämnvärda protester från abonnenterna.

- Det är viktigt att betona just detta. Vad som faktiskt har hänt är att vattentaxan höjts ganska mycket, men det har inte varit synligt på samma sätt som i dag när vi har en öppen redovisning i Hemab.

- Den höjning vi skissat på - och som vi ärligt sagt skulle ta i ett enda steg - kanske var övermäktig. Nu har vi valt att gå mjukare fram med höjning i två steg. Jag och styrelsen måste jobba för bolagets bästa, men samtidigt måste vi ta hänsyn till kommunledningen som har den stora kontaktytan med allmänheten, säger Sigge Tjärnlund.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons