Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltidstjänster i kommunen är snart verklighet: "Äntligen är väl rätta ordet idag"

I många år har arbetat med att införa heltidstjänster pågått inom Härnösands kommun. Nu verkar politikerna vara överens om färdriktningen efter ett beslut i kommunstyrelsen.

Annons

Det är främst inom vård och omsorg som deltidsarbete är vanligt. Yrken som är kvinnodominerande och kommunen har mer än 300 medarbetare som arbetar deltid.

Enligt kommunstyrelsens handlingar handlar satsningen på heltider mycket om jämställdhet mellan könen.

Kvinnor, som ofta berörs av deltidstjänster, får sämre lön, sjukpenning och pension.

Läs mer: Positiv heltidsutveckling måste fortsätta

Dessutom ökar vårdbehovet i framtiden och införande av heltider underlättar rekrytering av personal samt motivationen hos de anställda.

En viktig faktor är även att brukarna inte ständigt behöver möta nya ansikten bland personalen. Kvalitén och kontinuiteten förbättras avsevärt.

Kommunalrådfet Fred Nilsson är nöjd med reformen om heltidstjänster inom kommunen.

– Äntligen är väl rätta ordet idag. Nu upprättar vi rättvisa i arbetslivet och det blir ett viktigt inslag som visar att kommunen är en attraktiv arbetsgivare, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Alla nya tillsvidaretjänster ska framöver vara heltider. Beslutet innefattar även en rätt för medarbetare att välja en lägre sysselsättningsgrad utan att därmed förlora sin heltidstjänst.

Läs mer: Hur många heltidstjänster blir kvar i Kramfors hemtjänst?

Hur många som önskar arbeta heltid är inte kartlagt, men erfarenheter från andra undersökta kommuner säger att de allra flesta vill arbeta heltid.

Kommunstyrelsens beslut ska nu närmast upp till fullmäktige där det slutgiltiga beslutet tas.

– Det här är i grunden en bra reform, men vi vill ha en ekonomisk avstämning av projektet senast i juni nästa år, säger oppositionsrådet Anders Gäfvert (M).

Åtta miljoner kronor ur kommunstyrelsens budget för 2017 beräknas tas i anspråk i omställningsarbetet med heltidstjänster.

Läs mer: Härnösand tänker erbjuda alla heltid

Mer läsning

Annons