Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helge Målare har avlidit

Annons
Helge Målare har avlidit

En välkänd Härnösandsprofil, målaremästaren och konstnären Helge Åsberg, eller mera känd som Helge Målare har avlidit. Han blev 93 år.

Helge Åsberg var en genuin Härnösandsgrabb. Han växte upp tillsammans med sju syskon och förblev Härnösand trogen hela livet.

Som 12-åring började han att försörja sig som vallpojke. Därefter arbetade han som bagarlärling, springpojke och affärsbiträde. Men hans håg stod till målaryrket. Han var 15 år när han började som målarlärling hos Ludvig Boström. Det var hos honom han lärde sig grunderna i marmorering och en rad andra finesser som guldläggning och platinering. Hans första arbete efter lärlingstiden var att måla Härnösands domkyrka.

Efter några år öppnade han egen firma, Åsbergs måleri, som han drev fram till 1963, då han gick i pension. Han hade som mest 40 anställda och hans arbetsfält sträckte sig från Sundsvall i söder till Luleå i norr. Helge Åsberg var specialist på kyrkor och hann med att måla 32 stycken under sitt arbetsliv.

Efter pensioneringen ägnade han sig främst åt konst och hans tavlor med signaturen Helge Målare pryder många hem. Han målade främst i akvarell, men han ägnade sig även åt pastell- japansk- och ikonmålning. Motiven kom främst från bygden. Men han målade även jakt- och fjällmotiv. På senare år började han att intressera sig för segelflygning och hämtade då också motiven från hög höjd. Vidare höll han kurser i marmorering och dekorativ målning.

1935 gifte han sig med Ruth Eriksson från Härnösand. Hon avled 1995.

Helge Åsberg var en friluftsmänniska och intresserad av jakt. Han var en förgrundsfigur vid bildandet av Härnösands jaktskytteklubb och var med om att bygga upp den nuvarande anläggningen på Myran. Vidare var han klubbmästare i lerduveskytte. Fritidshuset i Lockeby, strax utanför Härnösand, var ett annat intresse.

Helge Åsberg tillhörde genom åren Frimurarna, W-sex, Odd Fellow, Hantverksföreningen Gillet, Gamla Härnösandspojkar och Målarmästarnas riksförening.

Hans närmaste är syskonbarn samt övrig släkt och många vänner.

christina almgren

Mer läsning

Annons