Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helenas familj trakasseras av elever

/
  • Helena Thorin, 30, och hennes familj trakasseras av elever från den närliggande Murbergsskolan. En gång slängde någon in en smällare i familjens vardagsrum.

Helena Thorins, 30, lägenhetsköp på Murberget i Härnösand har förvandlats till en mardröm.

Sedan två år tillbaka trakasseras hon, hennes sambo Robban och sonen William, 2, ständigt av elever från den närliggande Murbergsskolan.

– När jag kontaktade skolan tyckte de att jag borde söka efter en ny lägenhet, säger hon.

Annons

Egentligen trivs familjen med både lägenhet och det natursköna området på Murberget. Helena, som jobbar som personlig assistent, flyttade från Bjärtrå till Härnösand för att få jobb. När hon köpte lägenheten för några år sedan för 300 000 kronor var allt frid och fröjd. Problemen började för cirka två år sedan.

– De bankar på fönstren och balkongen, plingar på lägenhetsdörren och skjuter med bandyklubba mot fasaden, berättar Helena.

Trakasserierna har tilltagit der senaste året. Innan sommarlovet kastade ett gäng in en smällare genom den öppna balkongdörren in i familjens vardagsrum.

– Jag och min son var i rummet. Vi satt på golvet när det exploderade. Tack och lov blev ingen skadad. Men vi bävar för vad som kan hända en annan gång.

Alla incidenter har gjort att Helena och hennes familj ständigt är på sin vakt. Den tidigare så lugna och fridfulla tillvaron i hyresområdet har förvandlats till en mardröm.

– Vi har otaliga gånger varit i kontakt med skolan, men inget har hjälp. Trakasserierna fortsätter ändå.

Trots upprepade påstötningar till skolan, anser Helena att hon inte fått något gehör för sina klagomål.

– Jag har fått till svar att de pratat med eleverna och diskuterat problemet i skolrådet. Häromveckan pratade jag med personal på skolan som rådde mig att söka nytt boende. Men det vill jag egentligen inte.

Helst av allt önskar Helena och hennes familj få lite lugn och ro. Men förra veckan, när det ännu inte skett någon förändring, tog hon kontakt med polisen.

– Jag ville göra en polisanmälan, men de sa bara att det inte var någon idé för att det rör sig om barn under 15 år och därför inte är straffmyndiga. Ärendet kommer att läggas ned.

Helena berättar att det uteslutande är pojkar som ligger bakom förföljelserna. På senare tid har hon själv tagit upp jakten på marodörerna. Vid några tillfällen har hon tagit bilder på dem med sin kamera för att visa skolans ledning.

– Nu vill jag ha ett slut på detta och vädjar till föräldrar som har barn på skolan att prata med sina telningar. Min stora olycka är att lägenheten ligger granne med skolan. Jobbigast är det när eleverna har slöjd eller gymnastik och passerar förbi mitt fönster på väg till lektionerna.

Mary Näsström, rektor på Murbergsskolan säger att man tar Helenas synpunkter på största allvar.

– När vi får kännedom om att elever gjort dumma saker tar vi kontakt med deras föräldrar för att få till stånd en dialog. Det som hänt Helena är även en återkommande punkt i skolrådet. Vi accepterar inte att vissa elever trakasserar boende i närområdet, säger hon.

Mer läsning

Annons