Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandssystrar spred influenser från Västernorrland på isländsk festival

Klara och Fanny Källström är systrarna från Häggdånger, Härnösand, som tillsammans ger folkmusiken ett lite yngre ansikte. I dagarna har de återvänt från en folkmusikfestival tvärs över Norska havet.
– På Island verkar det inte finnas någon folkmusikscen överhuvudtaget, de håller på att bygga upp någonting, säger Fanny Källström i ett pressmeddelande.

Annons

Med sitt band Duo Systrami har de nyligen gjort uppträdanden på den isländska festivalen Vaka Folks Art Festival och spridit traditioner från Västernorrlands musikhistoria – Schottis från Haverö som exempel. De snappades upp genom det EU-finansierade projektet Creative Momentum, tillsammans med sju andra musiker, forskare och arrangörer från både Finland, Sverige och Irland.

– Vi har spelat mycket, sålt många skivor och fått viktiga kontakter under resan. Det är bra att vara ute och spela och träffa mycket folk, säger de i ett pressmeddelande från Technichus, som är en av projektets samarbetspartners.

På invigningskonserten uppträdde Duo Systrami tillsammans med manskören KarlakórAkureyri-Geysir.

Utöver sina scenframträdanden fick även Fanny och Klara Källström chans att delta i en två dagar lång workshop tillsammans med andra artister och elever från musikskolan. Enligt Klara Källström var det resans höjdpunkt och hennes syster håller med:

– Det var inspirerande att träffa lärarna på musikskolan och att spela med eleverna. Något sådant har vi aldrig gjort förut så det var en bra erfarenhet, säger Fanny Källström.

Fanny och Klara Källström deltar i elevworkshop med kulturskolan.

Systrarna fick även en isländsk sång på traditionellt rim –Rimur– dedikerade till sig. Det var den isländske Helgi Zimsen som skrev ett stycke om deras intellekt och hur deras instrument får musiken att sväva genom rummet. Sången framfördes av hans fru Rosa Jóhannesdóttir på avslutningen. Klara och Fanny Källström själva framförde mest sina egenkomponerade låtar, som präglats av influenser från Västernorrland, naturen och sitt systerskap.

FLER NYHETER:

Sveriges mest lovande företagare utsedda – tre kommer från Ångermanland

För Plus-kunder: Sväng dina lurviga – så blir danssommaren i Västernorrland

Medger hemligt avtal med förra HR-chefen: "Ber om ursäkt för att jag inte sa sanningen"

För Plus-kunder: S-striden i Härnösand: Kallar till extra möte där Byqvist ska få ge sin version

Annons