Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandskvinna fick sin dator kapad

/
  • Internetbedrägerierna ökar lavinartat. På tisdagen anmälde en Härnösandskvinna att någon gjort sju uttag på hennes konto utan hennes vetskap.

När den 52-åriga Härnösandskvinnan kontrollerade saldot på kontot upptäckte hon att 22 000 kronor var borta.
Hon tror att hon blivit utsatt för ett internetbedrägeri och att någon kapat hennes dator.
Men hoppet att hitta den skyldige är litet.
– Det är som att leta en nål i en höststack, säger Jan Aller på polisen i Härnösand.

Annons

När kvinnan polisanmälde bedrägeriet hade det gjort sju olika dragningar på kontot. Samtidigt spärrades kortet i kvinnans bank. Mest handlar det om mindre uttag, men vid ett par tillfällen har det handlats för större summor. Bland betalningsmottagarna finns de båda flygbolagen Australian Airlines och Lufthansa.

Den 52-åriga Härnösandskvinnan är övertygad om att hon blivit utsatt för bedrägeri, men är helt främmande för vem eller vilka som kan ligga bakom. För polisen har hon uppgett att hon inte spenderat de summor som saknas på kontot.

Polisen misstänker så kallad skimning, alternativt att hennes dator kapats. Det rör sig om totalt 22 000 kronor som är spårlöst borta.

De senaste tio åren har antalet polisanmälda bedrägeribrott nästan tredubblats. 2003 anmäldes 60 000 bedrägerier och förra året var siffran 130 000. En ny rapport från Rikspolisstyrelsen visar att bedrägerierna har ökat med 28 procent under första kvartalet i år i jämförelse med samma kvartal förra året.

Även Polisen märker av en stor skillnad. De hinner inte med att utreda alla brott, och det finns inte poliser med rätt kompetens att få tag i.

– I de flesta fall läggs utredningen ned. Det är vanligt att bedrägeriet kan spåras till en utlandsbaserad server och då kommer vi ingen vart, säger Jan Aller.

Han uppmanar till försiktighet på nätet.

– Vissa bedrägerier är svåra att skydda sig mot, men en bra regel är att aldrig uppge lösenord eller kontoinformation via telefon eller mail, säger Jan Aller.

Datorbedrägeri, bluffakturor samt bedrägerier som sker med hjälp av internet är de oftast anmälda typerna av bedrägeri. Dessutom är kortbedrägerier av olika slag ofta nära sammankopplade med internet. Utvecklingen bekräftas också av den nationella trygghetsundersökningen som visar att utsattheten för bedrägeri ökat med en tredjedel bara under de senaste fem åren.

– De här bedrägeribrotten, som exempelvis internetbedrägerier och kortrelaterade bedrägerier är den nya, moderna typen av stöldbrott, som uppkommit för att möjligheterna att begå bankrån eller bilstölder har minskat, säger Leif Petersson, statistiker på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Mer läsning

Annons