Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandshus styrelse ärtveksam till vårdsubvention

Annons
Härnösandshus styrelse är

tveksam till vårdsubvention

Det var med största tveksamhet som styrelsen för Härnösandshus ,under ledning av styrelseordförande Nils Henriksson, socialdemokraterna, gick med på att ge ett koncernbidrag till Härnösands kommun. Detta genom att sänka hyrorna för fastigheter i vilka man bedriver vård och omsorg.

Detta framgår av protokoll från styrelsesammanträde i Härnösandshus och i dotterbolaget Kommunfastigheter AB som hölls förra måndagen.

Detta är ett led i kommunens kamp för att få en budget som visar plus nästa år. Detta är nämligen viktigt för att man ska kunna få pengar från Regeringens kommundelegation.

-Mot bakgrund av de kraftfulla åtgärder som vidtagits för att långsiktigt ekonomiskt stärka Härnösandshus ställer sig styrelsen tveksam till kommunens begäran, skriver man i sitt protokoll.

Detta skulle innebära att man bara kan skriva av sina fastigheter denna gång med en procent. Avskrivningar på 1,6 procent har bedömts som allt för låga tidigare.

Till mötet med Härnösandshus var kommunchef J O Friman och kommunens controller Tommy Nilsson kallade.

Detta för att redovisa om förslaget går ihop med det avtal som kommunen tecknat med Bostadsdelegationen. Enligt reglerna för stöd från Bostadsdelegationen ska inte kommunen ta ut någon oskälig vinst från bolaget under de närmaste åren.

På sammanträdet deklarerade Tommy Nilsson att han diskuterat frågan om detta stöd med Bostadsdelegationens Urban Zetterqvist.

-Tommy Nilsson har genom honom fått uppfattningen att den föreslagna åtgärden inte strider mot kommunens avtal med Bostadsdelegationen.

Därför var nu styrelsen för Härnösandshus beredd på att flytta över åtta miljoner till Kommunfastigheter som sedan använder dessa pengar för att sänka hyrorna för vård och omsorgsbyggnaderna som ett engångsstöd.

Men innan beslutet ska träda i kraft vill man ha ett godkännande dels från bolagens revisorer och dels från Kommundelegation och Bostadsdelegation.

Idag, måndagen den 17 december behandlas kommunens budget i kommunfullmäktige. Och den förutsätter det här förfarandet med Härnösandshus pengar. Annars blir det en budget som inte går ihop.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons