Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsföretagareåtalas för miljöbrott

Annons
Härnösandsföretagare

åtalas för miljöbrott

En Härnösandsföretagare har åtalats för miljöbrott och otillåten miljöverksamhet.

Det här började redan 1996 när en närboende fick bensinlukt i sitt dricksvatten. Sedan har det inkommit en antal anmälningar till miljökontoret som fått veta att ett antal bilbatterier har grävts ner i marken, att olja runnit ut, att företagaren eldat med spillolja i sin panna, med mera.

- Enligt gällande lagstiftning är det vår skyldighet att anmäla sånt här till åtal, säger miljöinspektör Bo Flumeé på Härnösands kommun.

Företagaren har fått många frågor varför det ser ut som det gör på och runt hans anläggning. De svar han givit finns satta på pränt på miljökontoret som en ärendeförteckning. Handlingen medföljer stämningsansökan som lämnats in till Ångermanlands tingsrätt av miljöåklagare Christer B. Jarlås i Östersund.

Där framkommer att företagaren ifrågasätter varför spillolja är farligt. Han säger att det växer bättre på fläckar där oljan runnit ut.

Sedan ifrågasätter han varför bilbatterier skulle vara farliga. När miljöinspektören påpekar att batterier bland annat innehåller svavelsyra svarar företagaren att "...maskar trivs i jord med svavelsyra". Han har nämligen gjort försök med det.

Företagaren har i ett brev framfört att miljöinspektören missuppfattat och felbedömt situationen, att det inte är så allvarligt som det kanske ser ut.

Men när Bo Flumeé följde med sin kollega för en inspektion konstaterades att ett femtontal batterier förvarades utomhus, att batterierna var uttjänta och att flera av dem var ansatta på ytan eller omkullvräkta.

Dessutom noterades att flera dunkar med olja förvarades öppet utomhus på genomsläpplig mark och att oljespill konstaterades på marken som "doftade kraftigt av petroleum".

Bedömningen var att det inte fanns någon dokumentation om att någon godkänd anläggning tagit emot farligt avfall - detta med anledning av att företagaren sagt att en firma i västra delen av landskapet köpte upp batterierna.

Sedan konstaterades att närmaste vattentäkt finns på 30 meters avstånd, och att brunnen blivit förorenad av petroleum redan 1996 då vattenprover togs.

Vidare slås fast att tillstånd saknas för förbränning av spillolja. Här har det eldats spillolja i en villapanna vilket kan medföra hälsoeffekter och miljöskador.

- Den här mannen har tydligen jobbat med bilar. Det låg batterier här och var och oljerester fanns på marken. Jag tror dock att företagaren vidtagit en del åtgärder, säger Bo Flumeé.

Vi har sökt företagaren utan att nå denne.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons