Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsföretagare upptaxeras med 900000 kr plus skattetillägg

Annons
Härnösandsföretagare upptaxeras med 900000 kr plus skattetillägg

Blufffakturor från konsultbolag i Holland var bara ett försökt att smita från skatt. Det menar skattemyndigheten i Härnösand, som nu upptaxerat en Härnösandsföretagare personligen med 900000 kronor plus 40 procents skattetillägg på summan.

Förra hösten nekade man företagarens bolag avdrag för samma belopp. Han begärde då ny prövning hos skattemyndigheten, sedan han kompletterat med nya uppgifter.

Överprövningen som blev klar i höstas och innebär att skattemyndigheten anser att det är företagaren personligen som är skattskyldig. Hans bolag får däremot göra avdrag för lön och arbetsgivaravgifter.

Under året som gått har skattemyndigheten grävt djupare i fakturornas och pengarnas slingriga väg genom skatteparadisen.

I början av 1997 betalade mannens bolag in 548 700 kronor till ett bolag i Holland som betalning för en konsulttjänst. Det holländska bolaget bedriver ingen verksamhet och har inget kontor. Adressen går till en skatterådgivningsbyrå. Bolagets ägare är ett irländskt bolag med snarlikt namn. Styrelsen betår av två personer boende på engelska kanalön Sark.

Pengarna från Härnösandsföretagarens bolag betalades vidare till ett bankkonto i Luxemburg. Då hade det irländska moderbolaget gjort ett avdrag för kommission till Härnösandsföretagarens bolag på 0,2 procent. I Luxemburg slutar spåren.

- Dessa transaktioner följer kända mönster för så kallade skatteparadistransaktioner, säger skattemyndigheten i sitt beslut. Det holländska bolaget har uppenbarligen endast fungerat som en omfaktureringsstation och penningsluss.

Skattemyndigheten tror inte på de förklaringar som Härnösandsföretagaren fört fram.

- Innehållet i upprättade fakturor och andra handlingar saknar av allt att döma verklighetsbakgrund. Du har inte på ett trovärdigt sätt visat att angivna tjänster har utförts.

I januari 1998 betalade Härnösandsföretagaren 350 000 kronor för ett konsultuppdrag som ett annat holländskt bolag skulle ha utfört. Där fanns moderbolaget i Nederländska Antillerna.

Även där anser skattemyndigheten att det rör sig om en bluffaktura och att pengarna sedan slussats tillbaka till Sverige.

Förutom upptaxeringen på 900000 kronor ska nu Härnösandsföretagaren betala ett skattetillägg på sammanlagt närmare 360000 kronor.

Skattetillägg blir det också för en upptaxering på 36000 kronor av en förmån av fri bostad i en lägenhet i Spanien.

Skattemyndigheten har inte överlämnat ärendet till polis eller åklagare.

Leif Åhman

0611-55 48 25

Mer läsning

Annons