Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbor stödjer dansoch trumprojekt i Sydafrika

Annons
Härnösandsbor stödjer dans

och trumprojekt i Sydafrika

Mitthögskolans Margareta Wolf har tagit initiativ till ett samarbete med Novalis institute i Sydafrika. Nu vill hon tillsammans med andra Härnösandsbor stärka den sydafrikanska kulturen.

Margareta Wolf har tagit initiativ till medverka i ett Sidaprojekt. Och Novalis chef Ralph Shepherd befinner sig just nu i Sverige för att tillsammans med Margareta Wolf utforma en ansökan till Sida.

Eftersom Novalis är en ideell organisation måste samarbete med en svensk ideell organisation. Och FN-föreningen i Härnösand har tagit på sig att fungera som samarbetspartner.

- När jag kom till Härnösand trodde jag att det var Mitthögskolan som jag skulle samarbeta med. Men när jag fick höra att det var FN-föreningen blev jag glad eftersom jag själv är aktiv i den enda FN-förening som finns i Sydafrika. Nämligen den i Kapstaden som därför också har fått en central funktion.

FN-föreningen måste ta på sig en del av finansieringen för att få möjlighet till Sidabidraget. Man skall se till så att man samlar in 20 000 kronor vilket är en föreutsättning för att SIDAS skall kunna ställa upp med övriga pengar.

- Jag träffade Ralph Shepherd under mitt besök i Sydafrika 1999. Jag var med i den officiella delegationen vid Göran Persson Sydafrikabesök och representerade Mitthögskolan, Berättar Margareta Wolf.

Hon och Ralph Shepherd har sedan dess haft kontakter via e-post och nu gästar han Härnösand för att tillsammans med Margareta Wolf och FN-föreningen skriva ihop ansökan till Sida.

Novalis är en Waldorfinspirerad förening som redan under apartheidtiden verkade ute i kåkstäderna för att ge den fattiga svarta befolkningen tillbaka sin kultur, sin värdighet och sina rätter.

- Det här projektet innebär att vi på statliga skolor i förstäderna informerar om dans och trumspel. Men vi gör projektet så Att både kvinnor och män sjunger och spelar trummor för att på så sätt bryta upp de traditionella könsrollerna, berättar Sam Shepherd.

Sam Shepherd kommer under besöket i Härnösand att hålla ett par föreläsningar. Bland annat under torsdagen i Briefingsrummet på Mitthögskolan. Han kommer under sitt europabesök också att besöka London och Sankt Petersburg.

- Utvecklingen i Ryssland påminner om den i Sydafrika. Medelklassen upphör och de rikare blir allt rikare medan de fattiga blir allt fattigare. Här kan vi byta erfarenheter.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons