Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbo stämspå drygt 2,5 miljoner

Annons
Härnösandsbo stäms

på drygt 2,5 miljoner

En Härnösandsbo har brutit ett affärsavtal med ett företag i den grafiska branschen, men ändå fortsatt att på egen hand arbeta i företagets namn.

Det anser i vart fall företaget, som i går stämde Härnösandbon på drygt 2,5 miljoner kronor.

Fallet kommer att avgöras i Härnösands tingsrätt. Företaget menar att beloppet består dels av inkomstbortfall på drygt två miljoner. Resterande pengar motsvarar beräknade marknadsföringsinsatser för att återställa förtroendet för företaget i distriktet.

Härnösandsbon är ganska förtegen när vi når honom.

- Jag sitter trångt till, är på ett sammanträde i Skåne. Det enda jag kan säga är att dom (företaget) givetvis har fel och jag har rätt.

Den 28 maj 1997 upprättades ett avtal mellan företaget och Härnösandsbon att denne skulle utföra vissa uppdrag som huvudsakligen bestod av försäljning av en viss produkt. Härnösandsbon blev anvisad ett distrikt som omfattar kommunerna i Västernorrlands och Jämtlands län.

I ett telefax till företaget i januari 2001 meddelar Härnösandsbon att han övergått till annan verksamhet, och att det tidigare projektet för företaget var avslutat och redovisat.

Strax efteråt upptäckte företaget att Härnösandsbon - innan han skickat telefaxet - varit ute på marknaden inom sitt distrikt och börjat överta företagets kunder för egen del.

Företaget har flera gånger påpekat felaktigheten i detta, men Härnösandsbon har fortsatt sin verksamhet som vanligt.

Enligt stämningsansökan har Härnösandsbon även "sanningslöst" gjort gällande för kunderna att han numera övertagit verksamheten från företaget.

Advokat Gunnar Bergh är företagets juridiska ombud:

- Vi har försökt på alla vis och erbjudit Härnösandsbon en förlikning, men han sa nej. När vi försökte en andra gång fick vi inget svar alls.

Hur har ni kommit fram till summan drygt 2,5 miljoner?

- Vi har helt enkelt räknat ut vad hans jobb gett företaget tidigare år. Sedan har vi gjort ett genomsnitt av det. Härnösandsbon har arbetat i sitt eget hem, och nu har han alltså gjort sig skyldig till avtalsbrott, säger Gunnar Bergh.

egon sundlöf

Mer läsning

Annons