Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbo lurad på Blocket

/
  • En 33-årig Härnösandsbo blev lurad när han handlade på Blocket. Nätbedrägerierna fortsätter att öka stort i hela landet.

Härnösandsbon var ute efter en maskin till sin verkstad och hittade det han sökte på Blocket.
Affären gjordes upp och priset sattes till 2 100 kronor. Som hittat, resonerade köparen och satte in pengar på säljarens konto.
Problemet var bara ett: Någon vara dök aldrig upp.

Annons

Tidningen Ångermanland har i flera artiklar i höst berättat om den stora ökningen av nätbedrägerier. Bara under första halvåret i år har närmare 1 300 bedrägerier anmälts till polisen i Västernorrland, en ökning med hela 83 procent jämfört med samma period förra året.

Nästan dagligen kommer det in anmälningar till polisen om internetbedrägerier. Och på onsdagsmorgonen hade Härnösandspolisen fått ytterligare in en i raden av anmälningar från personer som beskriver hur de blivit lurade i samband med affärer på nätet.

Den här gången handlar det om en 33-årig man från Härnösand som köpte en maskin för 2 100 kronor via en annons på Blocket. Han betalade in pengarna, men har därefter inte sett till någon vara, berättar Jan Aller, förundersökningsledare vid polisen.

– Ett vanligt sätt att bli lurad. Men det finns skydd när man handlar och följer man det så blir det aldrig problem, säger han.

Härnösandsbon som blivit blåst spås små chanser att få tillbaka sina surt förvärvade slantar. Därför har han nu gjort en polisanmälan om ett misstänkt bedrägeri. Försök att få kontakt med säljaren har varit resultatlösa.

– Nu försöker vi spåra innehavaren till det bankkonto där mannen satte in pengarna. Ofta rör det sig om personer som varit dömda för brott tidigare. Sedan är det ju inte alltid säkert – om det blir en rättslig process – att den som misstänks för brottet har egna pengar att betala skadeståndet, säger Jan Aller.

Trots alla larmrapporter från polisen fortsätter nätbrotten att öka. Jan Aller manar till försiktighet när det dyker upp förfrågningar om att svara på mejl eller lämna ut kontokortsnummer till okända.

– Säkrast är att aldrig besvara frågor eller mejl från okända människor, säger han.

När det gäller affärer på Blocket bör man använda sig av säkra betalningsmodeller.

Mer läsning

Annons