Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbo häktad- huvudman i vapenliga

Annons
Härnösandsbo häktad

- huvudman i vapenliga

En 43-årig Härnösandsbo sitter inlåst på häktet misstänkt för grov stöld och vapenbrott.

Han anses vara huvudman i en liga som stal sex gevär och en hel del kontanter som de påträffade när de gjorde inbrott i två villor utanför Sundsvall.

Det är kammaråklagare Jan Söderkvist som nu åtalat Härnösandsbon som hela tiden nekat till brottet, som kan ge upp till sex års fängelse vid fällande dom.

- Uppgifter från andra människor har knutit Härnösndsbon vid brotten. Det finns även en del tekniska bevis, säger utredaren Janne Brusell hos Sundsvallspolisens avdelning Syd.

Det handlar alltså om totalt sex gevär, kula och hagel samt ett kombinationsvapen. I en av villorna var vapnen inlåsta i ett vapenskåp men inbrottstjuvarna lyckades hitta nycklarna. I det andra fallet ska vapnen enligt polisen inte ha varit inlåsta. De satt i ett vapenställ som helt enkelt bröts loss.

De två villainbrotten har gjorts i Vattjom och Indal, och när brottslingarna skulle provskjuta ett av vapnen mot en mjölkkruka utanför Stöde, uppmärksammades detta av en person som larmade polisen.

- Tanken var väl att vapnen skulle säljas vidare, säger Janne Brusell.

Polisen började spana och konstaterade snart att det fanns bäring i tipset. Det blev husrannsakan och alla vapen påträffades.

En anledning till att polisen kunde nysta upp den här härvan är att de inblandade tjallat på varandra. Härnösandsbon har hela tiden nekat till inbrott och förklarat att han bara har förvarat vapnen. Återstår att se om det räcker till en fällande dom.

Vid ett av villainbrotten stals dessutom en sparbössa med cirka 10 000 kronor, en plånbok med ytterligare 3 500 kronor samt kreditkort och andra handlingar.

De två andra misstänkta är en Timråbo i 20-års åldern och en person från Sundsvall som bara är 18 år.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

Mer läsning

Annons