Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbo gripen i Irak

/

Han var en framgångsrik restaurangägare i Härnösand.
Men bestämde sig för att flytta hem för att kämpa för demokrati.
I lördags greps den förre Härnösandsbon Abid Al-Sahlani i sitt nygamla hemland Irak.

Annons

Abid Al-Sahlani och hans dotter Abir Al-Sahlani bestämde sig för några år sedan för att lämna Härnösand och flytta tillbaka till Irak. Deras mål var att bygga ett demokratiskt parti som var sekulärt. Rötterna och stödet hade de båda från Centerpartiet i Härnösand.

Dottern Abir Al-Sahlani flyttade senare tillbaka till Sverige igen och kandiderade till riksdagen för Centerpartiet där hon nu representerar Stockholm. Men hennes pappa bestämde sig för att stanna och arbeta trots att det var mycket svårt att verka som politiker utan stöd från någon religiös gruppering.

Abid Al-Sahlani kom som flykting till Härnösand efter att ha varit fängslad i Irak under Saddam Husseins styre. Han var företagsam och drev en kebab-bar i Härnösand vid den lokal på Storgatan där nu den nyare av stadens två kinarestauranger nu ligger. När diktatorn var död ville han vända tillbaka för att bygga upp demokratin. En kamp som har varit svår.

Restaurangverksamheten var enligt honom själv lukrativ och han fick med sig en del pengar när han flyttade till Irak. Men han hade också stöd från Sida via Centerpartiet i jobbet med uppbyggnaden av det nya partiet i Irak.

Till att börja med var projektet lyckat och han hamnade i det irakiska parlamentet. Men de mer religiösa partierna visade sig vara starkare och vid valet efteråt lyckades han inte få någon plats i parlamentet men gav ändå inte upp kampen för demokrati. Ett arbete som ledde till att han i lördags blev fängslad, enligt dottern Abir på Twitter, anklagad för att ha deltagit i en demonstration mot parlamentets beslut.

Abid Al-Sahlani är fortfarande svensk medborgare och svenska UD har kopplats in. Efter några dagar i fängelset där han, enligt Abir på Twitter, har hungerstrejkat, släpptes han på måndagseftermiddagen fri.

– Jag kan bekräfta att han har släppts och att vi på utrikesdepartementet och vår ambassad varit engagerad i detta. Men mer kan jag inte säga för närvarande. Vi har inga ytterligare kommentarer till omständigheterna, säger Ursula Åhlén, på UD.

Samtidigt fortsätter arbetet att reda ut vad som hänt med de pengar som han och hans organisation fått från Sida via Centerpartiet. Partiet har anmält sig själv på grund av att man är osäker på om redovisningen skötts på ett korrekt sätt.

Mer läsning

Annons