Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbo fast i Födelsekyrkan

Annons
Härnösandsbo fast i Födelsekyrkan

Fredsaktivisten Stefan Coster, som just nu studerar på tolklinjen på Härnösands Folkhögskola, var en av två svenskar som lyckades ta sig in till de innestängda palestinierna i Födelsekyrkan i Betlehem. Coster var initiativtagare och talare vid manifestationen den 13 april på torget i Härnösand mot Israels ockupation.

Klockan 17.00 i dag försökte 26 fredsaktivister av olika nationaliteter ta sig in i kyrkan med mat åt palestinierna där inne, men stoppades av israelisk militär. De två svenskarna Johannes Wahlström och Ida Fastén greps av israelisk militär under torsadagskvällen när de försökte ta sig in i Födelsekyrkan. Omkring 10 aktivister greps och fördes till Betlehem Peace Centre.

Dock lyckades två andra svenskar som var med vid aktionen, Erik Algers och Stefan Coster, ta sig in i kyrkan.

Stefan, som studerar till teckenspråkstolk, har engagerat sig i situationen i de ockuperade områdena. Stefan var intitiativtagare och huvudtalare vid den stora manifestationen mot Israels ockupation som höll i Härnösan den 13 april.

- Har han lyckats att ta sig in? För någon vecka sedan sa han att han inte kunde tänka sig något annat än att åka ner, berättar Fred NIlsson, rektor för Härnösand Folkhögskola.

Stefan Coster har därefter bland annat vistats i Ramallah och har varit i kontakt med Tidningen via mail. Tidningen har under kvällen varit i kontakt med Coster via mobiltelefon, men linjen bröts av okänd anledning.

Fotnot: Födelsekyrkan, där ett hundratal palestinier förskansat sig, är kristenhetens äldsta bevarade kyrka med rötter från 300-talet, och är byggd på den plats som är utpekad som Jesus födelseplats.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons