Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösands bibliotek ansluter till Sommarboken: "Hoppas på stor uppslutning"

För första gången ansluter Härnösands bilioteket till den nationella läsrörelsen Sommarboken. Ett projekt som är tänkt att stimulera till lustläsning bland barn mellan åtta och tolv år.

Annons

Sommarboken är ett nationellt projekt med syfte att väcka intresset för läsning hos barn i låg- och mellanstadieåldern. Tanken är att verksamheten ska vara lustdriven och barnen får under sommaren möjligheten att läsa vilka böcker de själva vill.

För första gången är Härnösands bibliotek med. Intresset väcktes redan förra året hos biblioteket, men då informationen gick ut väl tätt inpå sommaren upplevde man att det då inte fanns någon möjlighet att hinna med.

– Det är generellt ganska tunnsått bland personal här under sommarperioden och särskilt på barnavdelningen. Då är det här en bra grej för oss att vara med i. Något vi verkligen kan göra, säger Birgitta Norgren bibliotekarie på Härnösands bibliotek.

Biblioteken som är med har stora möjligheter att själva utforma hur man vill driva projektet. På Härnösands bibliotek har man valt att utforma projektet med tre träffar under sommaren.

Den 15:e har man uppstartsmöte med barnen som vill vara med. Då kommer man att dela ut särskilda tygväskor att ha böcker i samt en folder att loggföra vilka böcker man läser i. Barnen kan när de läst klart en bok kvittera ut ett klistermärke och för var femte klistermärke man får erbjuds möjligheten att ta hem en bok från biblioteket som då blir ens egen.

Man kommer att anordna en picknick i Stadsparken den 13:e juli. Där barnen kan träffas och prata böcker och den 22:a augusti avlsutas projektet med ett ordentligt tårtkalas.

– Det är svårt att på förhand veta hur intresset för detta blir, men vi har varit ute bland årskurs tre och fem och informerat om detta och då märker man att det är vissa barn som tänder till på idén. Känslan är att det finns ett intresse och vi hoppas på stor uppslutning under första träffen, säger Birgitta Norgren.

Mer läsning

Annons