Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand vill bli en cykelstad

/

De kommunanställda ska kunna köpa en cykel via löneavdrag. Det vill moderaternas oppositionsråd Anders Gäfvert.

Annons

– Man ska kunna köpa en cykel med löneavdrag fördelat på, låt oss säga, ett år. Fler cyklister innebär mindre utsläpp i staden och bättre hälsa hos de som cyklar. Man slår flera flugor i en smäll, menar Anders Gäfvert.

I stället för att de kommunanställda ska behöva betala för sin cykel på plats vid inköpet så vill alltså oppositionsrådet att man ska kunna välja att delbetala cykeln genom ett avdrag på lönen varje månad.

Miljöpartiets biträdande kommunalråd Tomas Frejarö välkomnar Anders Gäfverts förslag och menar att det är positivt om moderaternas engagemang skulle skynda på Härnösands utveckling.

– Eftersom moderaterna i Härnösand tidigare har haft en förlöjligande attityd mot cykelsatsningar kan Gäfverts motions ses som en glädjande 180 graders kursändring, säger Tomas Frejarö.

Men Anders Gäfvert håller inte med.

– Vi har alltid brytt oss om miljön och en frisk personal jobbar bättre.

Förslaget är tänkt att främja stadens miljö och uppmuntra Härnösandsborna att röra på sig. Löneavdraget är också tänkt att ge en större bredd på de förmåner som erbjuds till kommunens anställda och stärka det lokala näringslivet då en kommunal upphandling av cyklar kan bli aktuell.

Miljöpartiet tror på satsningar som gynnar cyklisterna i Härnösand och ser upprustningar av Storgatan och Nybrogatan som viktiga satsningar för att främja cykeltrafiken i staden.

– Storgatan och Nybrogatan är flaskhalsar i cykeltrafiken i staden, det är viktigt att göra någonting åt. Dessutom driver vi just nu projektet Cero-Y, där vi ska kartlägga de åtgärder som krävs för att reducera våra utsläpp.

Cero-Y är ett projekt där Västernorrlands Energikontor och länets sju kommuner samarbetar för att minska utsläppen och spara pengar.

Mer läsning

Annons