Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand utökar representationen i Almedalen

I dag börjar Almedalsveckan i Visby och Härnösands kommun har sex representanter på plats. Regionbildningen och järnvägen är heta frågor för Härnösands del.

Annons

Uno Jonsson, tillväxtchef Härnösand

Politikerna och tjänstemännen åker till Almedalen för att mingla, gå på seminarier och föreläsningar. Uno Jonsson, tillväxtchef, var där för ett år sen, och säger att det är viktigt att fokusera på frågor som är aktuella för Härnösand.

– Jag kommer fokusera på regionfrågan, bostadsfrågan och besöksnäringen, säger han.

Kommunens deltagande i Almedalen är relativt nytt. Förra året var första gången Härnösand deltog som kommun i mer organiserad form. Då åkte fyra tjänstemän till politikerveckan. I år får de även sällskap av kommunalråden Fred Nilsson (S) och Karin Frejarö (Mp).

– Vi har ingen lång erfarenhet av att vara i Almedalen. Det är först nu som vi går fram under vårt egna varumärke på det här sättet, säger Fred Nilsson.

Han ska bland annat delta i seminariet om Ostkustbanan som handlar om utbyggnaden av järnvägen med dubbelspår mellan Gävle och Härnösand. Ostkustbanan AB, där Härnösand är delägare, har nyligen gjort en utredning om de samhällsekonomiska vinsterna med en satsning på dubbelspår.

– Jag vill lyfta frågan om nyttorna med den här järnvägen och argumentera för att det är ekonomiskt meningsfullt och klokt, säger Fred Nilsson.

Folkliv i Almedalen under politikerveckan i Visby 2015.

Härnösands kommun kommer även ha ett mingel under tisdagskvällen då de bjuder in människor de knutit kontakt med under året eller i Almedalen. Enligt kommunalrådet Fred Nilsson är det en mindre tillställning med cirka 25 personer. De har inget specifikt tema utan kommer diskutera flera frågor.

– Frågor som är viktiga för oss är utvecklingen av näringslivet, besöksnäringen och Härnösands roll inom central förvaltning. Inte minst i en tid när myndigheter utlokaliseras är Härnösand som förvaltningsstad intressant att lyfta fram.

Kommunens närvaro kostar cirka 30 000 kronor, pengar som bekostar resa och logi. Deltagandet handlar främst om att utbyta idéer, tankar och träffa rätt folk i sammanhanget enligt tillväxtchef Uno Jonsson. Som en erfarenhet från förra året lyfter han fram den tillväxtstrategi som nu är på remiss. Att se hur andra kommuner gått tillväga med processen att ta fram en sådan strategi har varit värdefullt menar han.

– Det är otroligt inspirerande. Man utbyter bra idéer och tankar, säger han om förra årets deltagande.

Så gör länets andrakommuner

Sollefteå kommun

Finns inte på plats i Almedalen.

Kramfors kommun

Kommunen finns inte på plats i Almedalen.

Tidigare erfarenheter från Almedalen: 2014 var kostenheten i Almedalen och lagade mat och fick beskriva hur kommunen arbetar. Några veckor senare kom Kommunals ordförande till ett av kommunens kök för att se arbetet på plats. ”Det här skapade ett ökat intresse för mat och att två personer nu är nominerade till White guide som "Årets stjärna" och "Årets gastronomiska rektor" 2016”, säger Maria Hedman, kommunsekreterare.

Örnsköldsviks kommun

Så många personer åker: Nio tjänstemän och Rodrets sex bolagschefer.

Så mycket kostar det: Flyg 24 414 kronor och reseersättning för bilresor för två personer tillkommer. Boende 36 500 kronor. För Rodrets del: flyg 20 600 kronor och boende 17 202 kronor.

Det ska man göra på plats: Hålla sig à jour med aktuell politik och samhällsförändringar samt kompetensutveckla sig. Var och en i respektive grupp har ett schema för seminarier och aktiviteter utifrån sitt verksamhetsområde och VD:arna utifrån sina branscher. Varje dag avslutas med gemensam reflektion om seminarierna.

Tidigare erfarenheter från Almedalen: Kommundirektören deltog i fjol. Han besökte bland annat Delegationen för unga till arbete och såg tidigt en möjlighet att vara på projektet kring ungdomsarbetslöshet som man sedan blev väldigt aktiva i.

Sundsvalls kommun

Så många personer åker: Nio politiker och sju tjänstemän.

Så mycket kostar det: Två lägenheter har hyrts och de kostar cirka 1 500 kronor per natt. Resorna bokar varje deltagare själv och varierar i pris beroende på när den köptes. Alla tar direktflyg från Sundsvall till Gotland.

Det ska man göra på plats: Fokusområden för kommunens medverkan i år är integration och flyktingar, bostäder och investeringar, kompetensförsörjning och klimatanpassning. Enskilda möten, debatter och seminarier och inbokade. Just nu är 60 möten inbokade, men bokningar pågår fortfarande.

Tidigare erfarenheter från Almedalen: De senaste tre åren har kommunen, via Näringslivsbolaget, deltagit under Almedalsveckan. I fjol bokades bland annat möten med aktörer inom bostadsbyggande in och några av de företag som i dag är involverade i Norra kajens utveckling startade med ett planerat möte under Almedalsveckan 2015.

Timrå kommun

S å många personer åker: Två tjänstemän.

Så mycket kostar det: 18 590 kronor som avser resa, transporter och boende för två personer 4-6 juli.

Det ska man göra på plats: Delta i seminarier där man ser en koppling till arbetet med näringslivsutveckling.

Ånge kommun

Finns inte på plats i Almedalen.

Mer läsning

Annons