Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand storsatsar på teatern: "Det är vår kronjuvel"

Härnösand gör en storsatsning på teatern. Lilla scenen byggs om och får nya stolar med uppkoppling till nätet och möjlighet att ladda mobilen. – Teatern är vår kronjuvel, säger kulturchef Göran Sjögren.

Annons

Det har också kommunledningen insett som har flyttat kulturområdet från samhällsnämnden in till Rådhuset och kommunstyrelsens tillväxtutskott.

Ett strategiskt beslut eftersom kulturen har en stor utvecklingspotential. Kulturlivet i Härnösand ska också vara tillgängligt och utnyttjas av fler, är det tänkt.

– Härnösand är en av de kommuner i landet som lägger ner mest pengar på kulturen. Den genererar arbetstillfällen och är en viktig tillväxtfaktor för kommunen. Självklart är Teatern en viktig mötesplats. Därför är det viktigt att kulturen nu lyfts fram, säger tillväxtchef Uno Jonsson som tillsammans med kommundirektören Sofia Petterson varit pådrivande i processen.

En kulturplan är fastslagen. Där finns bland annat investeringar på teatern. Förutom nya brandlarm, bättre ventilation och förbättrad akustik i foajén genomförs också en omfattande renovering av den lilla scenen som framförallt används för konferenser.

I fortsättningen blir uppkopplig direkt mot kommunens egna intranet eller till publikt internet för besökarna.

Arbetet pågår för fullt med renoveringen av teaterna lilla scen.

– Nu får vi den allra senaste tekniken med snabb uppkoppling och framförallt helt nya stolar som ersättar de gamla nersuttna från tidigt 70-tal då teatern byggdes. Det är samma typ som Umeå använder i sitt nya kulturhus, berättar scenmästare Hasse Nyström.

Arbetet pågår för fullt när vi kommer på besök. Det sågas i betonggolvet för att ge plats åt nya ledningar.

Tidsplanen är att allt ska vara klart i slutet av nästa månad.

– I framtiden kan vi erbjuda riktigt bra konferensmöjligheter. Det är viktigt om vi ska kunna vara med och konkurrera. Tyvärr har vi förlorat konferenser, bland annat Sida som tidigare varit en stor kund, berättar Hasse Nyström.

Förbättringen av akustiken i foajén har mottagits positivt av besökare och artister.

Nästa etapp blir renovering av köket och nya klädloger.

– Det finns också visoner för framtiden, men inga beslut är fattade vad vi känner till, säger Hasse Nyström som är glad över att man har lyckats genomföra förbättringarna utan att det har påverkat den ordinarie inbokade verksamheten.

Bytet till nya stolar, 112 stycken, kostar cirka 400 000 kronor. Totalt handlar det hittills om kostnader för drygt en miljon kronor.

Hasse Nyström har lagt ner mycket möda med att leta efter bra stolar. Det blev till slut ett koncept som finns i Umeås nya kulturhus,

Mer läsning