Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand bäst på Ung Företagsamhet

/
  • Lärarna Anna-Carin Viklund och Carina Minell och eleverna Fredrik Ljunggren och Tobias Gerzén är alla positiva till Ung Företagsamhet.

Härnösand är en av de kommuner som lyckats bäst med Ung Företagsamhet (UF).

Annons

Tillsammans med Ånge har man ökat med flest elever i länet. Det visar registreringen av läsårets UF-företag.

Ung Företagsamhet (UF) har bedrivit verksamhet på Västernorrlands gymnasieskolor sedan 1989. Sedan dess har närmare 9000 elever fått möjlighet att starta, driva och avveckla ett företag under sin gymnasietid. Trots att det totala antalet elever har minskat från 665 till 626 har kommunerna Härnösand och Ånge visat på en ökning med fem procent av det totala antalet UF-företagare i Västernorrland.

På Härnösands gymnasium har man arbetat med UF sedan fem år tillbaka och i år har antalet elever ökat från 65 till närmare 100. Tillsammans driver de 31 företag. Anna-Carin Viklund, en av sju lärare som jobbar med lärlingsutbildningen, tror att ökningen har att göra med den kollektiva inställningen till verksamheten.

– Jag tror att eleverna tycker det är roligt och att de pratar med varandra om det. Sen är vi också en lärarstab som är intresserade, vilket jag tror vi överför på eleverna.

Tobias Gerzén, 19, och Fredrik Ljunggren, 18, driver tillsammans med ytterligare en elev företaget "Laddad UF". Tobias går lärlingsutbildningen på handelsprogrammet och Fredrik planerar att bli kock genom lärlingsprogrammet inom restaurang- och livsmedel. De fick idén att sälja en speciell laddare som kan användas i bilen. Tack vare att den kopplas till cigarettuttaget kan de flesta använda produkten. Framför allt så slipper man bråka om vem som ska använda den.

– Det är en tre-i-ett laddare där man kan ladda upp till tre mobiler samtidigt, både Apple och Android. Vi tänkte att batterier brukar ta slut så fort och i dagens samhälle kör man mycket bil, förklarar Tobias.

Trots att de bara har kommit halvvägs håller de med om att det både är roligt och lärorikt att prova på att driva företag.

– Jag har lärt mig jättemycket. Både hur man driver ett företag och hur man marknadsför det. Sen har jag lärt mig mycket om Photoshop också, säger Fredrik.

Något som är väldigt populärt är den lokala Fokusmässan där eleverna får ställa ut sina produkter.

– Mässan var helt klart roligast. Det var många som var intresserade och vi fick höra att det var den bästa produkten de hade sett på mässan. Det är alltid kul att höra, ler Tobias.

I framtiden kan de båda tänka sig att driva egna företag.

– Jag skulle definitivt kunna tänka mig att göra det. Kanske inte direkt när jag går ut, men någon gång i framtiden, säger Tobias.

Mer läsning

Annons