Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här spanar polisen efter inbrottstjuven

/

Två fräcka inbrott skedde i Härnösand i går med bara någon timmes mellanrum. Nu vill polisen ha hjälp med iakttagelser.

– Allt är av intresse, säger Jan Aller vid Härnösandspolisen.

Annons

Under de senaste månaderna har ett tiotal villainbrott skett i Härnösandsområdet. Tjuvarna har bland annat slagit till i Häggdånger, Älandsbro och centrala delarna av kommunen.

Förövarna har mestadels stulit kontanter, smycken och alkoholhaltiga drycker.

Polisen hoppades att det skulle lugna ned sig när en gärningsman, som kunde kopplas till flera av inbrotten, greps häromveckan. I mannens hem hittades en mängd stöldgods, bland annat från det fräcka villainbrottet i Häggdånger mitt på dagen.

Men på tisdagskvällen var det dags igen.

Vid åttatiden på kvällen upptäckte en man på Maratongatan att han haft inbrott i sitt hus när han kom hem efter att ha uträttat ett ärende. Tjuvarna hade tagit sig in i fastigheten genom att krossa ett fönster på baksidan och sedan stulit smycken och kontanter. Polisen skickade ut en hundpatrull och gjorde brottsplatsundersökning.

I samma veva ringde en kvinna på Båtsmansvägen och anmälde att en okänd man med pannlampa öppnade dörren till sovrummet när hon och hennes spädbarn skulle gå och lägga sig. Mannen försvann snabbt och kunde inte hittas av polisen, även här sökte man med hund.

Polisen misstänker att mannen tog sig in via en balkong. En dator, kontanter och en digital kamera har stulits.

– Bara att folk varit inne och rotat i en annans hem är en kränkning. Att en inbrottstjuv har fräckheten att gå in till folk när de ligger och sover är ännu värre. Det här handlar om grov stöld och de brotten är alltid högt prioriterad hos oss, säger Jan-Erik Eriksson, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Polisen har vissa spaningsuppslag som man kommer att jobba vidare med under dagen. Bland annat letar man just nu efter en misstänkt bil i Sundsvallsområdet. Det är en grå Volvo V40 med registeringsnumret HXO103 som observerades i samband med inbrottet och som på onsdagen sågs i Sundsvall.

– Det är en hyrbil och den som hyrt den är känd av polisen sedan tidigare, säger Jan-Erik Eriksson.

Flera patruller deltar i sökandet efter bilen. På onsdagsförmiddagen koncentrerades sökandet till Östermalm i Sundsvall.

Polisen har stora förhoppningar att gripa en misstänkt person under dagen, men Jan Aller vill ändå att folk som kan ha sett något misstänkt ska höra av sig till polisen.

– Det har varit många villainbrott i höst och nu känner vi att något måste göras för att bryta trenden. Vi behöver få in tips eller iakttagelser runt brottsplatserna. Polisen behöver allmänhetens hjälp för att få fast gärningsmännen och lösa stölderna, säger Jan Aller vid Härnösandspolisen.

Jan Aller känner både igen tillvägagångssättet vid inbrotten och vilken bilmodell de misstänkta brukar färdas i men utan vittnesuppgifter blir det svåra att lösa.

Har du gjort iakttagelser som kan vara av intresse. Kontakta polisen på 114 14 eller tips.vasternorrland@polisen.se om du har något att berätta.

Mer läsning

Annons