Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans vägbygge frias i domstolen

/
  • Åke Erikssons handlade i god tro när han byggde en skogsbilväg på Saltholmen. Efter en fyra år lång strid har han nu fått rätt i tingsrätten.

Skogsskövling och brott mot strandskyddsbestämmelserna menade grannen. Och polisanmälde markägaren för hans vägbygge.
Nu, efter fyra år, har den infekterade grannfejden i Barsviken, utanför Härnösand, avgjorts i tingsrätten.
Markägaren Åke Eriksson frias på alla punkter.

Annons

– En stor börda har lättat från mitt hjärta. Det här har legat och gnagt i fyra år, säger han, lättad över domen.

Det var när Åke Eriksson bestämde sig för att anlägga en 1000 meter lång bilväg på halvön Saltholmen vid Malviken som helvetet brakade lös.

Vägen var nödvändig för att klara av skogsbruket. Skogsstyrelsen lämnade klartecken. Och Åke trodde att allt var i sin ordning.

Han sökte också byggnadslov för uppförande av ett fritidshus i det aktuella området.

– När jag hörde av mig till kommunen om hur det gick med mitt byggnadslov fick jag beskedet att man skulle skicka in en polisanmälan.

En sommargäst med adress i Frankrike hade hört av sig till kommunen och berättat om avverkningen och den nybrutna skogsbilvägen.

Felet Åke Eriksson gjort var att han inte lämnat någon anmälan till kommun och länsstyrelse eftersom vägen delvis ligger på strandskyddsområde. Bygger man en väg så måste den också miljöprövas, vilket inte gjorts.

– Men när jag pratade med Skogsstyrelsen var det ingen som sa att fler instanser behövde kontaktas. Jag tolkade deras godkännande som att allt var klart och handlade i god tro. Så klart jag tycker att kommunens tjänstemän borde ha pratat med mig först, säger Åke.

Åklagaren yrkade på att Åke Eriksson skulle dömas för brott mot områdesskydd, otillåten miljöverksamhet samt betala böter på 100 000 kronor. Men domstolen kom fram till att han inte skulle dömas för någon av gärningarna och friar honom på alla punkter.

Mer läsning

Annons