Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans forskning visar påen ljusare framtid

Annons
Hans forskning visar på

en ljusare framtidMedborgare kan påverka politiska beslut

Mot alla odds lyckades kabelkritikerna i Blekinge genom sitt engagemang tvinga fram en annan teknisk lösning för den så kallade Polenkabeln.

- Det inger hopp och visar att det demokratiska systemet fungerar, säger Hans Wiklund,Härnösand, nybliven doktor i statsvetenskap.

Hans Wiklund är född och uppväxt i Kramfors och efter gymnasiet fortsatte han sina studier vid Umeå universitet där han 1996 blev fil mag med statsvetenskap som huvudämne. Hösten samma år flyttade han till Jönköping för att forska. Han har också varit gästforskare i ett år vid Indiana University i USA.

Trots sjunkande valdeltagande och engagemang inom politiken är medborgarna beredda att engagera sig i politiska frågor som berör deras vardagliga liv.

I sin avhandling "Arenas for Democratic Deliberation", belyser han det svenska politiska systemets demokratiska status genom en analys av beslutsprocessen anknuten till den första starkströmsförbindelsen mellan Sverige och Polen, den så så kallade Polenkabeln. Undersökningen är strukturerad kring sex politiska arenor.

- Det var en otroligt engagemang i media och bland "vanligt" folk främst i Blekinge. Cirka 300 insändare och 400 artiklar skrevs i lokaltidingarna i ämnet, berättar Hans.

Resultatet visar att "vanligt" folk är beredda att ägna demokratin tid och kraft om det har en inverkan på deras vardagliga liv.

- En av de ledande motståndarna tog till och med ledigt ett år från arbetet för att motarbeta kabelprojektet, berättar Hans.

Tack vare det lokala motståndet presenterades en rationellareteknisk lösning, en lösning som annars inte hade blivit genomförd.

Undersökningen visar också att hängivet engagemang från medborgarna förmådde konkurrera med företagens ekonomiska och sociala makt och med statens administrativa makt.

Sedan i höstas är Hans Wiklund Härnösandsbo och arbetar som universitetslektor vid Internationella Handelshögskolna i Jönköping AB.

christina almgrenNybliven doktor.

Hans Wiklund, Härnösand, valde att forska om Polenkabeln för att det var en process som involverade de svenska politiska systemets olika arenor för poilitisk handling.

foto: christina almgren

Fakta/Hans Wiklund.

Bor: Härnösand.

Ålder: 30 år

Aktuellt: Disputerat i statsvetenskap.

Familj: Maka Anna och sonen Nils, fyra månader.

Intressen: Sport och friluftsliv.

Mer läsning

Annons