Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lärde sig spela piano som sexåring – nu släpper han sin första platta

Han lärde sig spela piano redan som sexåring. Sedan dess har det mesta kretsat kring musik för Jesper Norberg, 27. Men den första soloskivan har låtit vänta på sig.

Annons

Jesper är kanske mest känd som pianist i Noratrion och The Scramblers. Nu har han kommit ut med sitt första soloalbum, "Bach, folkjazz och annat pyssel på Brunnshusgatan".

På scen har Jesper sysslat med en rad genrer genom åren, även om det alltid har funnits en koppling till folkmusik och jazz.

På egen hand visar den begåvade pianisten upp sig från en mer avskalad sida. Ljudbilden är varm och enkel, vilket gör att låtarna kommer i centrum.

Musikaliskt ligger det ganska nära Noratrion, även om det inte är den Jesper Norberg publiken är van att höra.

Själv konstaterar han att det här är vad han alltid velat göra.

– Jag har fritt tolkat ett antal klassiska stycken som jag tycker mycket om. Det är åt jazz- och folkmusikhållet, men ändå improvisationsmusik.Det är en stil jag mer och mer börjat uppskatta.

Läs mer: Jubilerande jazz på svenska lever vidare

Intervjun sker i Jespers vardagsrum i lägenheten på, ja just det – Brunnshusgatan. Just så som titeln antyder är det där skapandet tar form. Centralt i rummet står det viktigaste arbetsverktyget: pianot.

– Jag lärde mig mina första stycken redan som sexåring hemma i Nora. Klasssik musik har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det är kul att få spela klassiskt igen, men med ett annat sound.

Sin skolning har han fått på Kapellsbergs musikskola och jazzlinjen vid Lunnevads folkhögskola.

En av Jespers stora förebilder är pianisten Jan Johansson som så tragiskt omkom i en trafikolycka. Influenserna märks också tydligt på soloskivan.

– Jag har lyssnat på honom sedan jag var 10 år. Han har ju gjort hela den genren och betytt oerhört mycket för svensk jazzmusik.

Läs mer: Noratrion tar nya kliv

"Bach, folkjazz och annat pyssel på Brunnshusgatan" är en trivsam skiva – opretentiös, men med ett starkt låtmaterial som lånar från såväl klassiskt, som folkmusik och jazz.

Nu väntar en miniturné för Jesper Norberg med framträdanden i Ytterlännäs och Överlännäs kyrka. Samtidigt är det ett fullspäckat schema med Noratrion, The Scramblers och jazzduon Half Past Blue där Jesper kamperar ihop med Maya Nyberg.

– Semestern får vänta till hösten, konstaterar Jesper.

Läs mer: Här är Noratrions nya video

Jesper Norberg har släppt sin första soloskiva.

Jesper Norberg på balkongen i lägenheten där allt skapande tar form.

Mer läsning