Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiebiblioteket blir kvar

Annons
Gymnasiebiblioteket blir kvar

Det finns nu rätt så stora möjligheter att biblioteket på gymnasiet blir kvar. Politikerna i Utbildningsnämnden valda att inte ta detta besparingsförslag vid nämndens sammanträde på onsdagseftermiddagen.

Däremot finns det fortfarande funderingar om att minska på pengarna till gymnasiets satsning på lokalt hockeygymnasium.

- Vi ska ha mbl-förhandlingar om besparingarna. Det här finns kvar som en idé men vi ska vidga diskussionen och titta på andra besparingar, säger Tommy Bretz socialdemokratisk ordförande i Utbildningsnämnden i Härnösand.

Det var i tisdags som Tidningen kunde avslöja att kommunen funderade på att stänga gymnasiebiblioteket och säga upp biblioteksassistenten. Men nu skjuter man fram beslutet och biblioteket kan bli kvar. Åtminstone en tid.

Både lärare och elever tycker liksom skolans rektor att biblioteket fyller en viktig funktion.

Det här förslaget var ett av fyra som nämnden fick tas ställning till.

Ett annat förslag är att minska på antalet danslärare med 0,75 procent.Det tredje är att minska på idrottssatsningarna på gymnasiet. Härnösand har ju bland annat utbildning i curling, handboll och hockey.

- Det vi har tittat på är hockeyinriktningen.

Om det blir verklighet räknar man med att kunna spara en kvarts miljon. Det blir i så fall ett rejält avbräck för både de elever som går på gymnasiet och för AIK hockey som samarbetar med gymnasiets hockeyutbildning.

Det fjärde förslaget är att plocka bort kaféet i maskinhallen.

- Det sista förslaget om att ta bort kaféet räknar jag med att det skall gå igenom. Vi har givit presidiet i uppdrag att fatta beslut om det efter mbl-förhandlingen. De övriga tre förslagen ska vi titta vidare på och återkommer till vid nästa sammanträde.

Dessa fyra förslag skulle innebära en besparing på knappt en miljon kronor på årsbasis.

- Men det räcker inte. Vi måste ta fram förslag om innebär större besparingar för att klara vår budget, säger Tommy Bretz.

Bland annat skall man åter titta på dataunderhållet.

- Underhållskostnaderna är mycket stora.

lennart lundberg

Mer läsning

Annons