Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goes hittade ingen förhöjd radioaktivitet

Annons
Goes hittade ingen förhöjd radioaktivitet

Det finns ingen förhöjd radioaktivitet vid kärnkraftverket Ignalina i Litauen. Det konstaterar Eva Goes som just besökt Litauen för att hjälpa till med reorganiseringen av partikamraterna i miljöpartiets systerparti Grön framtid i Litauen.

- En 23-åring, Andrej Rozkov, valdes till koordinator i Visaginas och Ignalina. Han arbetar på Ignalina kärnkraftverk. Han är en mycket stor tillgång, konstaterar Eva Goes.

Andrej Rozkov är ansvarig för regleringen av gas på kärnkraftverket.

- Andrej Rozkov tog oss även till Ignalina kärnkraftverk och dess omgivning. Jag mätte radioaktiviteten, men den är nästan lika hög här hemma.

Grön framtid som arbetar både lokalt och internationellt vill bland annat få upp i ljuset de farliga dumpningarna av senapsgas utanför den litauiska kusten i Östersjön.

- Det är en tickande bomb. Partiet intresserar sig även för svavelpåverkan på granbarr runt Östersjön. I den statistiken fanns Timrå med.

Sven-Olof Tuvlind och Eva GoÎs, deltog i seminarier i Ignalina för Green Forums räkning.

- Vi bodde på ett ekologiskt center där vi träffade olika ekologiska föreningar förutom de Gröna från Vilnius och Ignalinas omgivning.

De Gröna i Litauen önskar anordna en konferens i höst där Östersjöns tillstånd aktualiseras.

- Det kommer troligen att bli i slutet av oktober. Green Forum kommer att bistå detta genom sitt projekt "Samarbete mellan Östersjö- och Svartahavsländerna".

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons