Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada miner och jubileumshögtid när domkyrkan i Härnösand firar 170 år

Exakt på dagen för 170 år sedan invigdes Härnösands nya domkyrka. Längst fram satt svårt sjuke biskop Frans Michael Franzén. I dag plockas stolen han satt på fram och visas upp på en jubileumshögtid.

Annons

Den 28 juni 1846 invigdes nybygget på Härnön där man med säkerhet vet att det fanns en enkel, rektangulär stenkyrka runt 1590.

Ärkebiskop Carl Fredrik af Wingård förrättade invigningen. Deltog gjorde även den drivande kraften bakom kyrkan, stiftets biskop Frans Michael Franzén.

– Under hela invigningsceremonin satt biskop Franzèn, som tappert kämpat för domkyrkans tillkomst, svårt sjuk framme i koret. Ja, han satt i just den här den stolen, visar och berättar Yngve Wiik, ledamot i kyrkorådet och högtidstalare på jubileet.

Läs mer: Abbas klädskapare fick inspirationen i Härnösands domkyrka

Yngve Wiik provsitter biskop Franzéns stol i domkyrkan. Christina Meltin Westerlund håller koll.

Andra klenoder som tål att påminnas om är de tre ljuskronorna i taket. De räddades undan den ryska flottans härjningar 1721 när staden och kyrkan brändes ner till grunden.

– Kyrksilvret och de stora ljuskronorna som i dag pryder domkyrkans mittskepp räddades mirakulöst genom att i hast sänkas ner i en öppen bisättningsgrav inne i kyrkan. Dessa vackra ljuskronor har alltså fått utstå en hel del, säger Yngve Wiik.

Läs mer: Regnbågsmatta invigd i Härnösands domkyrka

Yngve Wiik och Christina Meltin Westerlund visar mattan som gjort domkyrkan världsberömd.

En mycket modern och sentida klenod från 2014 som uppmärksammats världen runt är regnbågsmattan från ingången fram mot altaret.

– Det är nog mycket blandade meningar och åsikter om mattan. De flesta är för den. Även Olaus Petri kyrka i Örebro har en lång regnbågsmatta som vi i dag och Visby domkyrka på Gotland har några mindre mattor, förklarar Christina Meltin Westerlund, kyrkorådets ordförande.

Se tv: Biskopsgården blev klar lagom till jul – häng med på en rundtur

Invigningen 1846 inleddes klockan 06.00 med kanonsalut från stadens kastell som låg på backen ovanför det som i dag är sambiblioteket. Huvudgudstjänst hölls fram till klockan 14.00 och dagen rundades av med festmiddag i gymnasiets musiksal.

170-årsdagen i dag börjar med fika på församlingsgården, fortsätter med jubileumshögtid i kyrkan med föredrag, psalmsång och visning av inventarier innan det hela avslutas med orgelkonsert på kvällen.

Mer läsning