Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerestaskolan tog pris i överlevnadstävling

Annons
Gerestaskolan tog pris i överlevnadstävling

Glada barn och festlig stämning var det på Gerestaskolan Måndagen den 15:e april då klass 3-4-5 Floden i Vattnets hus fick pris för att ha hamnat på andra plats av alla deltagande klasser i Sverige i tävlingen "Årets Fredag".

Tävlingen innebar att visa sina överlevnadskunskaper och kunna ta hand om sig själv och varandra i olika situationer. Att skaffa skydd värme och mat. De ska kunna visa hur man klarar av olika nödsituationer i både naturen och i hemmet.

I projektet gällde det för eleverna att bland annat själva söka fakta på olika sätt.

En sjätteklass i Falun var det som knep första priset med motiveringen att de hade lite bättre kunskaper.

- Härnösand var väldigt nära att vinna hela tävlingen då de sänt in så fint material, säger Britt-Lis Lindqvist, instruktör i "Hitta vilse" och ordförande i Härnösands civilförsvarsförening.

Tävlingen var arrangerad av Civilförsvarsförbundet och startade den 9:e februari. Alla klasser i Sverige i årskurs 4-6 var inbjudna att delta.

100 klasser var med och tävlade. Så småningom kom tjugo bidrag in som ansågs var kompletta för att få vara med att tävla.

Materialet omfattade förutom kunskaper bland annat berättelser om överlevnad skrivna av eleverna själva samt teckningar som alla barn i klassen ritat.

Andreas Andersson var ett av barnen som skrivit en av berättelserna som kallades "Mörkt och tyst" En annan hette "Överlevnad på ön" skriven av Helena Nyström och en kompis.

Förutom ett fint diplom med texten "Årets Fredag 2002" vann även barnen en heldag på valfri plats på hemorten med överlevnadsexperter.

- Vi har inte riktigt bestämt var vi ska hålla till än men det lutar mot att det blir Värptjärn säger lärare Mimmi Windling.

Temadagen kommer att bli i början av juni i år.

Ulf Berggren, instruktör i civilförsvars förbundet i Härnösand hade varit med och tränat barnen under en dag i överlevnad tillsammans med klassens lärare Lena Bylund och Mimmi Windlingmarie olsson

Mer läsning

Annons