Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generaldirektören nöjd med flyktingmottagandet

Annons
Generaldirektören nöjd med flyktingmottagandet

Härnösand kan bli ett föredöme.

Integrationsverkets generaldirektör Andreas Carlgren är nöjd med flyktingmottagandet i Härnösand.

- Jag är mycket imponerad av de planer som Härnösand vill genomföra, säger Anderas Carlgren.

Han är också beredd att ta in Härnösand bland de tjugotal kommuner som Integrationsverket har ett utvidgat samarbete med.

På lördagen deltog han i en integrationsdebatt som Sjukvårdspartiet tillsammans med 5i12-rörelsen, Sundsvall boxningsklubb och KFUM basket i Härnösand arrangerat.

- Vi har 70 000 företag som drivs av personer som födda utanför Sverige. Dessa företagare gör mycket stor nytta för landet, sa han under debatten.

Han påpekade också att de flyktningar som kommer till Sverige är till stor del högutbildade.

- En tredjedel har akademiska examen jämfört med en fjärdedel bland personer som är födda i landet. Det är en tillgång som vi bättre måste ta vara på.

Ett problem är att allt för många flyktingar hamnar i arbetslöshet. Här har Härnösands kommun hittat en strategi. Och hur denna fråga ska hanteras i Härnösand har intresserat Andreas Carlgren. Han tror också att Härnösands kommun är på rätt väg.

- Härnösand har ett uttalat krav om att 30 procent skall vara i arbete efter ett år, sjuttio procent efter två år och samtliga efter tre år. Skulle denna målsättning lyckas är det mycket intressant att studera hur kommunen gått till väga för att lyckas.

Kommunen har planer på hur man skall lyckas med denna målsättning. Där har bland annat arbetsförmedlingen kopplats in på ett tidigt stadium och arbete och utbildning i bland annat i svenska skall kunna varvas.

- Att sedan ideella organisationer som bland andra 5i12-rörelsen och olika idrottsföreningar engageras sig är mycket bra. Jag är oerhört inspirerad av det arbete som 5i12-rörelsen utför, säger Andreas Carlgren.

Inom integrationsverket finns det ett samarbete med Stockholms stad om att bereda flyktingar möjlighet att helt frivilligt flytta till andra kommuner som har bättre förutsättningar bland annat när det gäller bostäder.

Även här kan Härnösand få vara med.

- Härnösand är en mycket bra kommun för att ta emot dessa flyktingar. Här finns en bra struktur och ett väl fungerande nätverk, säger Andreas Carlgren.

Han tror inte heller att målsättningen av 150 flyktingar om året är orealistiskt.

- Om det här blir verklighet får Härnösand cirka tre procent befolkning som är födda i utlandet. Det är en liten siffra jämfört med genomsnittet i landet, säger han.

Andreas Carlgren tycker om Härnösand.

- För mig har Härnösand alltid varit en sommarstad som jag gillar att besöka. Därför var det extra trevligt att få komma hit och uppleva staden även vintertid med snö.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons