Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franzénskolan satsarpå en egen musikklass

Annons
Franzénskolan satsar

på en egen musikklass

tvåa efter Umeå norr om Dalälven

Satsningen på musik på Franzénskolan utvidgas ytterligare. Skolan startar en musikklass. Hittills har Umeå varit ensam norr om Dalälven att satsa hårt på musik och sång. Franzénskolans nya musikklass är ytterligare ett steg på vägen mot en bättre musikutbildning på högstadiet

-Det här är en bra satsning som jag gärna vill stödja. Men något politiskt beslut behöver inte tas eftersom det här ingår i skolans ordinarie verksamhet och ordinarie budget, säger Stig Nilsson ordförande i Barn och skolnämnden.

En viktig förutsättning är enligt Stig Nilsson att ingen elev stängs ute på grund av satsningen.

- Det får inte bli en elitsatsning där alla som bor i Franzénsskolans upptagningsområde inte får möjlighet att gå på skolan. Det här gäller på samma sätt som fotbollsinriktningen som också finns på Franzénskolan,

Under tre års tid har Franzénskolan satsat på musik. Eleverna har haft den extra musikundervisningen på elevens val. Denna musiksatsning har slagit mycket väl ut och nu vill man gå vidare med rena musikklasser. Det betyder att eleverna kan få ytterligare ett par timmar musik i veckan.

Det blir inga speciella antagningsregler. Åtminstone inte till att börja med.

- Alla som nu visat intresse kommer också få plats i den nya musikklassen. Det här är en stor möjlighet för oss att få bygga ut vår satsning på musik ytterligare, säger Åke Dahlbäck musiklärare på Franzénskolan.

Skolan har redan informerat de olika sexorna som ska börja i sjuan på Franzénskolan till hösten.

-Intresset är stort. Vi räknar med att vi ska fylla en klass om vi utgår från de intresseanmälningar som kommit in.

På vissa håll väljer man svåra antagningsprov för att komma in. Men många skolor har intervjuer för att se att eleverna har ett äkta intresse för musik.

- Det blir mycket enklare eftersom alla måste satsa även en del fritid för att det här ska bli bra, säger Åke Dahlbäck.

Satsningen är ett samarbete mellan Franzénskolan och Musik och kulturskoaln i Härnösand.

-Det här är ett projekt som vi driver tillsammans. Våra musiklärare Janne Magnefors och Thomas Jonsson finns med i arbetet. Det här är ett steg på väg mot att bli musikklass itan bara på elevens valtid, säger Mats-Olof Bystedt rektor för kommunens kulturskola.

Det kan också hända att det blir en utvidgning till andra skolor.

- Det är det alldeles för tidigt att sia om. Men jag har fått en förfrågan idag, säger han.

Anledningen till att man nu vill satsa på musikklasser är att Franzénskolan fått stor respons från eleverna på sin musikundervisning.

- Vi har växt hela tiden så nu kan vi ta steget fullt ut och bli en musikklass.

På tisdagen höll eleverna som haft musik på elevens val konsert för de andra högstadieeleverna på Härnösands teater. Eleverna bjöd på ett innehållsrikt program med låtar från Beatles till Blur.

-Det är eleverna som själva valt vad de vill repetera, säger Åke Dahlbäck som är mycket nöjd med musiksatsningen på Franzénskolan.lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.toRobin Lyne som gjort bra ifrån sig på Musik direkt, var en av sångsolisterna på Franzénskolans rockkonsert.

foto gunnar stattinFranzéneleverna kunde få det att svänga rejält om gamla Beatlesklassikern "Back in the USSR"

foto gunnar stattin

Mer läsning

Annons