Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsplan utan sällskap

/

Socialdemokraterna går till val i landstinget utan sällskap med Vänsterpartiet.

Vårdalliansen går till val i landstinget utan sällskap med Miljöpartiet.

Blocken luckras upp.

Annons

Socialdemokraterna var först på plan att markera sin självständighet när oppositionens framtidsplan för landstinget 2015-2017 presenterades på en presskonferens på måndagen.

Oppositionsrådet Elisabet Strömqvist och Ewa Back i hälso- och sjukvårdsnämnden höll i trådarna. Men ingen enda vänsterpartist.

– Den här gången gör vi varsin plan. Vi har valt att göra så. Det är vi överens om. Vi är ju två olika partier, förklarar Ewa Back.

Någon annan plattform eller gemensamt utspel med Vänsterpartiet planeras inte före valet i september. Det kan bädda för närmare rödgrön kontakt med Miljöpartiet.

Läs mer: Kommentar: "Äntligen valår i Västernorrland"

– Vi stänger inte några dörrar, säger Elisabet Strömqvist och menar att detta gäller även gentemot Sjukvårdspartiet.

I den styrande majoritetens landstingsplan 2015-2017 är valet inte lika närvarande. Samtliga sex partier i vårdalliansen står bakom planen: Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) vill inte tala om valmanifest eller annan gemensam valplattform.

– När vi vet hur det ser ut kommer vi att berätta det då. Just nu diskuterar vi en landstingsplan och den står de sex allianspartierna bakom, säger han.

I förra valrörelsen 2010 stod fem partier enade mot det mångåriga socialdemokratiska styret. Några veckor före valet lanserades ett gemensamt manifest från M, C, FP, KD och MP.

Det står redan klart att Miljöpartiet inte tänker göra det i år.

– Nej, inte den här gången. Vi går till val som ett självständigt parti och inte gemensamt, säger Eva Andersson (MP), språkrör i Västernorrland och partiets gruppledare i landstinget.

– Vi vill tydliggöra vad vi som grönt alternativ vill föra fram, vårt parti och vårt program. Utifrån valresultatet får vi sen se hur ett samarbete kan formas.

Kontentan blir att Eva Andersson inte utesluter ett samarbete med Socialdemokraterna.

– Vi lämnar det öppet till efter valet. Vi utesluter inget, förutom om Sverigedemokraterna kommer in förstås. Dem kan vi inte samarbeta med.

Vårdalliansen styr i dag med 40 röster mot 37 för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i landstinget. Miljöpartiet har tre mandat. I alliansen ingår även Sjukvårdspartiet som har sex mandat.

I alliansens plan för 2015-2017 lyfts särskilt fram att Västernorrland ska vara ett av landets fem bästa landsting vad gäller medborgarnas förtroende.

– Man måste spänna bågen någonstans. Det är ett jättetufft mål. När vi tog över låg Västernorrland i botten, konstaterar Per Wahlberg (M).

I Socialdemokraternas plan ligger tyngdpunkten på bättre arbetsmiljö, färre vårdskador och att inte sätta orealistiska mål för ekonomin.

– Man ska inte överdrivet lägga pengar på hög. Pengarna ska gå till vården, säger Elisabet Strömqvist.

Mer läsning

Annons