Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrikt arbete gav kunglig respons

Annons
Framgångsrikt arbete gav kunglig respons

Västernorrland höll sig väl framme när stipendier ur Konungens jubileumsfond för värdefullt ungdomsarbete skulle fördelas.

Bland 43 inkomna förslag från hela landet hamnade fyra stipendier i Västernorrland. Det motsvarar nästan tio procent till ett enda enskilt län.

Tre föreningar och en enskild eldsjäl fick på måndagen ta emot stipendierna vid en högtidlig utdelning av landshövding Gerhard Larsson i residenset i Härnösand.

Föreningen Polarna från Sundsvall som jobbar drogförebyggande bland ungdomar anses uträtta ett så värdefullt arbete att föreningen tilldelades stipendium för andra året på raken.

Stipendiet är på 5.000 kronor och det togs emot av den unge ordföranden Rickard Läth, Sundsvall.

De tre andra belönade är Bergeforsens scoutkår, Ungdomsgården Jupiter/ Calliope i Höga Kusten samt Tage Norgren i Timrå som fick motta stipendium för ett hängivet ungdomsarbete.

Yngste stipendiemottagare var 10- årige scouten Emil Söderberg som liksom ordföranden Mikael Dahlgren och vice kårordföranden Jannie Söderberg var skrudad i scouternas ljusblå skjortor med tillhörande emblem och den traditionella halsduken. Stipendiet är på 10.000 kronor.

Landshövdingen betonade i motiveringen att Scoutkåren i Bergeforsen belönas för att bedriva barn- och ungdomsverksamhet med en demokratisk och humanistisk värdegrund som ledstjärna.

- Scouternas arbete är en viktig motkraft i en tid då bland annat missbruk och våld ökar i samhället, påpekade landshövdingen.

Ungdomsgården Jupiter och Calliope kulturförening representerades av Tommy Asplund och Peo Andersson från Ullånger samt Mats Pettersson, Nordingrå. Stipendiet är på 10.000 kronor.

Det är Peo Andersson som på eget initiativ startat ungdomsgården med öppethållande tre dagar per vecka för ungdomar i Höga Kusten- området. Till en början var det 12 ungdomar som deltog. Nu är antalet cirka 65.

Calliope kulturförening jobbar som namnet antyder med att främja kultur i ett bredare perspektiv i Höga Kusten. Olika arrangemang inom musik och teater med ungdomarna själva som aktiva ingår i verksamheten.

Peo Andersson hoppas nu få tag på en större lokal för att kunna ta emot fler ungdomar i verksamheten.

Tage Norgren i Timrå har under de senaste tio åren helt på ideell basis engagerat sig i barn- och ungdomsfrågor i sin hemkommun. Han belönades med ett stipendium på 5.000 kronor.

- Det började med drakbyggen, familjepicknick och schackspel på torget, påpekade landshövdingen. Sedan har det fortsatt med återkommande nallekonserter/ biståndskonserter, byggande av snöskulpturer med mera.

Landshövdingen sa också att Tage är ett levande exempel på att äldre kan vara en vara en ytterst värdefull resurs i samhället i arbetet med barn- och ungdomar.

- Jag jobbar vidare till blöjorna och rollatorn tar över, lovade 74- årige Tage

Norgren under prisutdelningsceremonien.

Uno Gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons