Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-märkta oppositionsråd växer inte på trän - undantaget Lind

Annons
Fp-märkta oppositionsråd växer

inte på trän - undantaget Lind

Taktiskt folkpartiarbete i Skellefteå skall visa vägen för partikamraterna i allmänhet och Härnösand i synnerhet.

Håkan Lind heter mannen som som de senaste åren vänt alla begrepp på huvudet i Skellefteå kommun. Han är folkpartistiskt oppositionsråd, och det hör inte till vanligheterna.

Strax innan förra valet låg folkpartiets rikssiffror på runt 7,5 procent, för att de sista dagarna innan valet rasa ner till 4,8.

Lokalt deppades det i Skellefteå liksom i andra kommuner eftersom kommunsiffrorna av tradition följer rikssiffrorna.

Men traditioner är tydligen till för att brytas. I Skellefteå ökade folkpartiet till 11,5 procent, alltså nästan sju procent mer är riksresultatet.

Vad var hemligheten - hur gjorde man? Jo, bland annat körde man en annonskampanj i lokaltidningen en gång i veckan ett år före valet. Allvar och humor, lite klackspark och kritiska synpunkter fick folk att läsa partiets budskap som om det vore "dagens ord".

- Det gäller att vara tydlig, för har vi ett tydligt liberalt alternativ så får vi ett gensvar. Vi är absolut inte slavar under rikstrenden, fastslår Håkan Lind.

Till gårdagskvällens möte i Härnösand hade det kommit tolv (12) åhörare/sympatisörer, ungefär lika många som centerpartiet i Härnösand har nya, fräscha namn på sin fullmäktigelista. Det borde ta knäcken på vilken talare som helst - undantaget Håkan Lind.

- Det viktiga är att åhörarna tar till sig budskapet och för det vidare. Har vi åstadkommit det vi gjort i röda, hopplösa, eländiga Skellefteå, går det att göra samma sak överallt, är hans budskap.

Egon Sundlöf

BILDTEXT...

Ovanlig folkpartist. Det är Håkan Lind från Skellefteå. Fp-märkta oppositionsråd växer inte på trän - undantaget Lind.

Foto: Jennie Johansson

Mer läsning

Annons