Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning avdödsfall på sjukhus

Annons
Förundersökning av

dödsfall på sjukhus

- svag misstanke om vållande till annans död

Ett dödsfall på Örnsköldsviks sjukhus under julhelgen har polisanmälts av de anhöriga.

Åklagare har inlett förundersökning under rubriceringen vållande till annans död och en rättsmedicinsk obduktion har genomförts.

Patienten som avled är en man som överfördes från Umeå till medicinkliniken i Örnsköldsvik för fortsatt vård i mitten av oktober.

Enligt de anhöriga var det därefter mycket som gick snett i behandlingen och bemötandet.

I anmälan beskrivs en serie av felmedicinering, fel dosering, felaktiga informationer och andra felgrepp från personalens sida.

Grundsjukdomen var en form av lymfom. På sjukhuset i Örnsköldsvik tillstötte bland annat blodpropp i hjärnan.

Mannen avled på juldagen och i efterspelet gjordes polisanmälan.

Assistentåklagare Anna Jonsson bekräftar att förundersökning pågår. Den grundas på misstanke om vållande till annans död som preliminär brottsrubricering.

- Vanligen går man den andra vägen via socialstyrelse och ansvarsnämnd. Det blev inte så i det här fallet. Det kom via polisen.

- Vi har skyldighet att inleda förundersökning. Det krävs bara en svag misstanke. Det är väldigt låg ribba för att inleda förundersökning. I det här fallet är det en svag misstanke som gör att vi är tvungna att gå vidare, säger hon.

Ett antal läkare och annan personal figurerar i anmälan. Vem eller vilka som misstankarna riktas mot är inte fastställt i förundersökningen.

- Det kan jag inte svara på. Men så länge det finns konkret misstanke om brott måste det utredas, säger Anna Jonsson.

En rättsmedicinsk obduktion av kroppen har begärts och genomförts i Umeå. Resultatet är inte klart. Det brukar ta cirka fem veckor i avvaktan på olika analyssvar.

Ärendet är också skickat till socialstyrelsen för yttrande.

- Vi behärskar ju inte det medicinska området utan vi får ta stöd av dem som kan. Vi kommer inte vidare om vi inte får utlåtande från dem. Det är så långt vi har kommit, uppger Anna Jonsson.

De anhöriga vill att fallet prövas i alla instanser, rättsligt, på socialstyrelsen och i hälso- och sjukvårdens egen ansvarsnämnd.

- Läkaren vägrar till och med att lämna ut journalen till oss. Det bör komma fram hur det faktiskt fungerar.

- Det får inte tas så lätt på ett dödsfall. De är kanske vana på sjukhuset att folk dör en gång i veckan. Men det är inte rutin för de anhöriga, säger en av dem.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons