Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning av rasistdåd läggs ner

Annons
Förundersökning av rasistdåd läggs ner

Det blir ingen fortsatt förundersökning av det rasistdåd som två ungdomar råkade ut för i sin lägenhet på Norra Kyrkogatan.

Det har nu kammaråklagare Kerstien Schmidt slagit fast.

I ett brev till den drabbade mannen, Haidar, förklarar hon att det inte går att styrka brott.

- Okej, jag fick lite papper från polisen i Härnösand, och i anmälan står det inte vem som skrek eller sparkade. Det står att man såg två personer, men jag måste kunna säga att det var den eller den som gjorde si eller så, säger Kerstien Schmidt till Tidningen.

Haidar blev förskräckt när han öppnade brevet från åklagaren på måndagen.

- Tänk om det varit en invandrare som misstänkts för det här. Då skulle det säkerligen ha blivit en ordentlig utredning. Det finns ju ett vittne, nämligen min svenska tjej, som såg de två misstänkta genom titthålet i dörren. De stod också kvar i trappuppgången när polisen anlände. Det här betyder att min flickvän Petra och jag får fortsätta att vara oroliga.

Göran Johansson är Härnösandspolisens förundersökningsledare:

- Jag måste acceptera åklagarens beslut. När man inte vet omständigheterna är det inte så lätt.

Om Haidar och Petra känner sig åsidosatta har de möjligheten att överklaga.

- Förundersökningen är nedlagd, men den kan tas upp igen om det framkommer nya uppgifter. Haidar kan också klaga på mitt beslut, och då får vi veta om mina chefer anser att jag gjort fel eller ej, säger Kerstien Schmidt.

Anders Bergman på Integrationscentrum blir konfunderad när han tar del av uppgifterna.

- Vad man kan undra över är hur stor möda polisen lagt ner på det här fallet, eller om det handlar om en slentrianmässig handläggning.

- När vi hade glömt att söka tillstånd för Förintelsedagen, så gjorde polisen en ganska omfattande utredning. Det var ett förbiseende från vår sida, men polisen gjorde givetvis helt rätt. Det är dock stor skillnad på brotten. Två unga människor har blivit hotade, och nu står de där utan något som helst stöd.

- Vad man funderar över är om polisen lägger ner arbete på rätt saker. Nu såg de en annons i tidningen att vi skulle arrangera Förintelsedagen och satte genast igång en hel del jobb, säger Anders Bergman.

Det ska nämnas att även den utredningen lades ner.Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons